Vrouw maakt foto in de natuur

Alles over geheugenkaarten

Elke dag neemt de hoeveelheid digitale inhoud toe. Geheugenkaarten helpen bij het vastleggen, opslaan en delen van die inhoud. Deze explosieve groei van informatie leidt tot de productie van miljoenen flashgeheugenproducten per dag door fabrikanten.

Van camera’s tot USB-drives, de kwaliteit en prestaties van geheugentechnologie verbeteren dagelijks, waardoor ze sneller en betrouwbaarder worden.

de snelheid van een kaartje

Er bestaan diverse snelheidsklassen voor geheugenkaarten, vaak uitgedrukt in MB per seconde, soms ook in cd-romsnelheden waarbij 1x gelijk staat aan 150 kB/s.

Voor bepaalde camera’s zijn hogesnelheidskaarten nodig, vooral bij burstshots waarbij snel veel opnames achter elkaar worden opgeslagen, of bij het opnemen van 8K of 4K-video’s waarbij een hoge schrijfsnelheid essentieel is.

Belangrijk is het onderscheid tussen schrijf- en leessnelheid, waarbij de maximale schrijfsnelheid doorgaans iets lager ligt dan de maximale leessnelheid.

De schrijfsnelheid bepaalt hoe snel bestanden op de kaart worden opgeslagen, terwijl de leessnelheid aangeeft hoe snel foto’s van de kaart naar de computer kunnen worden overgezet.

Welke snelheidsklasses zijn er?

Het classificatiesysteem omvat een getal, weergegeven met een letter C. Momenteel zijn er 6 klassen beschikbaar: Klasse 2, Klasse 4, Klasse 6, Klasse 10, UHS Klasse 1 en UHS Klasse 3.

Deze klassen representeren de minimale gegarandeerde gegevensoverdrachtsnelheid van een kaart. Ultra High Speed (UHS) is de nieuwe standaard voor nog snellere SD-kaarten. UHS Klasse 2 vereist dat het altijd sneller is dan het maximum van UHS Klasse 1.

In 2016 introduceerde de SD Association een nieuwe standaard: de video-snelheidsklasse, die de minimale schrijfsnelheid aanduidt.

SchrijfsnelheidSnelheidsklasseUHS SnelheidsklasseVideo snelheidsklasse
90 MB/s  V90
60 MB/s  V60
30 MB/s U3V30
10 MB/sClass 10U1V10
6 MB/sClass 6 V6
4 MB/sClass 4  
2 MB/sClass 2  

Bij het maken van video-opnames is het cruciaal om te letten op de schrijfsnelheid van je geheugenkaart. De grootte van je videobestanden hangt sterk af van je camera en bijvoorbeeld de bitrate. Daarom is een eenduidig antwoord lastig te geven, maar houd het volgende in gedachten:

  • SD/HD: Tegenwoordig kun je met bijna elke kaart in SD en HD filmen.
  • Full HD: Kies minimaal een kaart met een schrijfsnelheid van 30-40 MB/s, tenzij je veel slowmotion gebruikt – dan is een hogere snelheid aan te raden.
  • 4K: Gebruik een kaart die minimaal 90-150 MB/s kan schrijven. Voor professioneel gebruik adviseren we minimaal 150-200 MB/s.
  • 8K: Voor deze hoge resolutie heb je minimaal een schrijfsnelheid van 250-300 MB/s nodig, maar vaak nog sneller. Het is aan te bevelen om te werken met een (externe) SSD-schijf als opslagmedium.

Hoeveel GB heb ik nodig?

Het is uiteraard frustrerend als je geheugenkaart vol raakt op het moment dat je net die perfecte foto of video wilt maken. Daarom is het handig om een idee te hebben van hoeveel ruimte je ongeveer hebt op je kaartje.

Met behulp van ons overzicht kun je een schatting maken van het aantal foto’s dat je kunt opslaan in JPG-formaat. Let op: de verstrekte aantallen dienen slechts als richtlijn. Dit kan variëren afhankelijk van je camera en het type foto. Bovendien nemen foto’s aanzienlijk meer ruimte in beslag wanneer je ze in RAW-formaat vastlegt.

Formaat10MP20MP40MP
16GB450022501100
32GB900045002250
64GB1800090004500

verschillende kaartjes

Er bestaan diverse soorten geheugenkaarten. Bij de aanschaf is het essentieel om te weten welk type geheugenkaart geschikt is voor jouw camera. De meest gangbare variant is de SD-kaart, maar er zijn ook microSD-kaarten, CF-kaarten en XQD-kaarten.

SD-kaarten zijn opgebouwd uit flashgeheugen en worden veelal gebruikt in draagbare elektronica zoals camera’s. Ze zijn gebaseerd op de MMC-kaart, maar werken aanzienlijk sneller.

Het onderscheid tussen SDHC (SD High Capacity) en SDXC (Secure Digital eXtended Capacity) is belangrijk. SDHC-kaarten, variërend van 4 GB tot 32 GB, hebben een grotere capaciteit en zijn compatibel met de meeste elektronische apparaten. SDXC-kaarten, van 64 GB tot 2 TB, zijn alleen te gebruiken in apparaten die hiervoor expliciet geschikt zijn.

MicroSD-kaarten worden gebruikt in apparaten waar de afmetingen van een standaard SD-kaart problematisch zijn, zoals mobiele telefoons. Met een adapter kunnen deze kleinere kaarten echter ook in een standaard SD-sleuf worden gebruikt.

CF-kaarten, of CompactFlash, zijn geheugenkaarten die voornamelijk worden gebruikt in professionele camera’s.

CFast werd geïntroduceerd als een snellere opvolger van de CF-kaart, maar vanwege verschillende connectoren zijn ze niet compatibel met camera’s die CF-kaarten gebruiken.

XQD-kaarten zijn ontworpen voor professionele fotografen die behoefte hebben aan hoge snelheden. Deze kaarten worden gebruikt in high-end camera’s en kunnen foto’s en video’s met snelheden tot wel 400 MB/s opslaan.

CFexpress, aangekondigd in 2016, combineert de voordelen van XQD en CFast en is cross-compatibel met XQD-kaarten.

Welk geheugenkaartje moet ik kopen?

Bij het zoeken naar de juiste geheugenkaart voor je camera is de eerste en belangrijkste vraag: welk type kaart past in mijn camera? Veel moderne camera’s gebruiken een SD-kaart, terwijl sommige professionele spiegelreflexcamera’s werken met CompactFlash, CFast, XQD of CFexpress. Controleer daarom altijd welk type kaart geschikt is voor jouw camera.

Daarnaast moet je beslissen wat je voornamelijk met je camera gaat doen. Als je vooral foto’s maakt in de normale modus, heb je niet per se het snelste kaartje nodig. Maar als je veel foto’s achter elkaar maakt (in burstmodus), zoals bij sportfotografie, is het de moeite waard om een kaartje te kiezen dat de foto’s snel kan opslaan.

Stel dat je bijvoorbeeld 10 foto’s per seconde maakt, en elke foto is 10 MB, dan wil je dat dit met een snelheid van 100 MB/s gebeurt. Ook bij het maken van video’s in 4K of zelfs 8K kwaliteit is het verstandig om te kiezen voor een kaart met een snelle schrijfsnelheid.

Ten slotte is het belangrijk om na te denken over de capaciteit van de geheugenkaart. Als je lang op pad gaat en niet tussendoor de mogelijkheid hebt om foto’s op te slaan op je computer of een externe harde schijf, is het handig om een ​​grote kaart van bijvoorbeeld 64GB of 128GB te gebruiken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *