Macrofotografie! Hoe maak je de perfecte macrofoto?

Bij macrofotografie lijkt het onderwerp van dichtbij en erg groot in het kader. Een soort van close up dus.

Dit type fotografie vereist speciale apparatuur en technieken om de beste resultaten te krijgen. Als macrofotografie nieuw voor je is, kan het vooruitzicht om de perfecte foto te maken ontmoedigend lijken. Maar met een beetje oefening en de volgende tips voor macrofotografie, maak je in een mum van tijd prachtige macrofoto’s!

Kies de juiste lens

Investeer in kwaliteit lenzen. Als het om macrofotografie gaat, zijn lenzen net zo belangrijk als de camera zelf. Zoek naar lenzen met een brandpuntsafstand tussen 100 mm en 200 mm en met macromogelijkheden (aangegeven met “macro” in de naam). Canon en Nikon zijn allebei geweldige macro lenzen die je foto’s zeker naar een hoger niveau tillen!

Beginnen met macrofotografie hoeft niet per se met een macrolens maar het is wel handig. Je kan tegenwoordig al voor weinig geld een macrolens aanschaffen. Met deze lens is het makkelijker om onderwerpen scherp en met extra veel details in beeld te komen terwijl je niet zo dichtbij hoeft te komen als met een normale lens. Deze objectieven beschikken vaak ook gewoon over autofocus waardoor je niet direct in de moeilijkste \”M\” stand hoeft te fotograferen zou je daar nog niet aan toe zijn.

Wil je geld besparen dan kan je in sommige gevallen ook een tussenring kopen of zelfs een omgekeerde lens op je camera zetten. De meeste camera\’s zijn hiervoor geschikt. Op deze manier kan je zonder veel geld uit te geven toch insecten fotograferen met een hoge vergroting en super mooie scherpte. Dit soort foto\’s geeft direct een ander beeld van hoe de wereld er uit ziet. Dus ook zonder grote investering kan jij beginnen met macrofotografie.

Kom dicht bij je onderwerp

Het hele punt van macrofotografie is om close ups van je onderwerp te maken. Om dit te doen, moet je een statief gebruiken wat werkt als een soort van close up lens of je camera op een stabiel oppervlak plaatsen. Mooie macrofoto\’s hebben vaak tijd en geduld nodig. Vaak moet je handmatig scherpstellen om het onderwerp scherp te krijgen. Wil je extra veel details zien dan kan je er voor kiezen om een heel kleine scherptediepte te gebruiken waardoor je extra dicht op je onderwerp kunt gaan zitten en meer details ziet. Dit kan verrassende resultaten opleveren. Een close up kan ook gemaakt worden met een wat kleiner diafragma wat er voor zorgt dat je misschien iets minder details ziet, maar wel meer in totaliteit van het object wat je wilt fotograferen.

Kies een rustige achtergrond

Een rustige achtergrond is erg belangrijk voor macrofotografie. Als je een rustige achtergrond hebt of wanneer je de achtergrond onscherp maakt, komt jouw onderwerp er extra mooi uit. Het onderwerp gaat als het waren een soort van 3d look krijgen, alsof het uit het beeld wilt springen. Natuurlijk kan je macro foto\’s ook maken van alledaagse voorwerpen. Het beste resultaat krijg in de meeste gevallen door een rustige achtergrond te kiezen of te zorgen voor een wazige achtergrond door middel van een groot diafragma.

Gebruik natuurlijk licht

Ken je verlichting. De juiste verlichting is essentieel voor het maken van geweldige macro foto\’s – eigenlijk bij wat voor soort fotografie je ook doet! Let bij het maken van macrofoto’s op waar het licht vandaan komt en probeer jezelf zo te positioneren dat het licht je onderwerp van opzij of van achteren raakt. Dit helpt harde schaduwen te voorkomen en zorgt ervoor dat de foto gelijkmatig wordt belicht, en je eindigt met de mooiste macrofoto\’s. Kijk dus altijd goed naar je omgeving en waar het onderwerp zit. Vanuit welke hoek maak je de close up en.

Probeer waar mogelijk natuurlijk licht te gebruiken bij het maken van macrofoto’s. Dit helpt schaduwen te voorkomen en uw onderwerp er natuurlijker uit te laten zien. Als je binnen fotografeert, plaats je foto dan in de buurt van een raam waar veel natuurlijk licht binnenkomt.

Verlichting is ook cruciaal voor het maken van geweldige macrofoto’s. De beste verlichting voor macrofotografie is diffuus natuurlijk licht. Dit betekent dat u direct zonlicht wilt vermijden, omdat dit harde schaduwen kan creëren en uw onderwerpen er vervaagd uit kunnen laten zien. Probeer in plaats daarvan te fotograferen in een gebied met schaduw of in de buurt van een raam met veel indirect licht. Als je kunstlicht gebruikt, overweeg dan om een diffuser te gebruiken om het licht te verzachten en harde schaduwen te voorkomen.

\"Macrofotografie

Gebruik een statief

Wanneer je zo dicht op je onderwerp inzoomt, kan zelfs de kleinste beweging resulteren in een wazige foto. Door een statief te gebruiken weet je zeker dat je camera perfect stil blijft staan. Zeker wanneer je gebruik maakt van een macro objectief voor macro fotografie en je heel dicht op het onderwerp zit, wil je dat de foto scherp is en dat je veel details kunt zien. Een macro objectief zorgt er voor dat je het hele onderwerp met de blote oog in ware grootte kunt zien. Je ziet dus veel meer details als dat je normaal zou zien. Zoals aangegeven worden dus ook bewegingen \”versterkt\” waardoor je snel een wazige foto krijgt ongeacht welke camera of welke macrolens je ook gebruikt. Maak gebruik van een statief om mooie foto\’s te maken met jouw macrolens die scherp zijn.

Pas je diafragma aan

Een groter diafragma (een lager f-stopgetal, bijvoorbeeld f 2.8) resulteert in een kleinere scherptediepte, wat handig kan zijn om het onderwerp van de achtergrond te isoleren. Omgekeerd geeft een kleiner diafragma (een hoger f-stopgetal, bijvoorbeeld f 12) u een grotere scherptediepte, wat perfect is voor foto’s met meerdere onderwerpen op verschillende afstanden van de camera. Een groot diafragma kan mooie close up foto\’s opleveren die zeer scherp zijn.

Sluitertijd

Houd rekening met je sluitertijd. Als u uw camera in de hand houdt, wilt u een snellere sluitertijd gebruiken om onscherpte te voorkomen. Aan de andere kant, als je een statief gebruikt, kun je wegkomen door een langere sluitertijd te gebruiken en verbazingwekkende details vast te leggen! Zorg er wel voor dat je geen te lange sluitertijd gebruikt, anders krijg je een wazige foto.

Fotograferen in RAW-formaat

Wanneer je in RAW-formaat fotografeert, heb je veel meer flexibiliteit als het gaat om het later bewerken van je foto’s. Maak je geen zorgen als je niet tevreden bent met de foto die je hebt gemaakt: met RAW-bestanden kun je allerlei aanpassingen maken in de nabewerking zonder kwaliteitsverlies. Foto\’s gemaakt in het RAW-formaat zijn vaak erg groot, soms wel 60 megabyte. Dit komt omdat er héél veel extra informatie wordt opgeslagen. Deze informatie is heel handig wanneer je de foto wilt bewerken in bijvoorbeeld Adobe Photoshop of Adobe Lightroom. Als je gaat beginnen met macrofotografie, maar eigenlijk ook gewoon altijd, raad ik aan om jouw close up foto\’s in RAW-formaat te maken.

Focus

Scherpe focus is essentieel voor het maken van geweldige macrofoto’s. Zorg ervoor dat u bij het scherpstellen van uw camera handmatige scherpstelling gebruikt, zodat u de scherpstelling kunt verfijnen totdat deze precies goed is. Het kan handig zijn om livebeeld te gebruiken bij het scherpstellen, zodat u op uw LCD-scherm precies kunt zien waar de camera is scherpgesteld. Zodra je je onderwerp in focus hebt, maak je een paar testfoto’s om ervoor te zorgen dat alles er scherp uitziet voordat je je uiteindelijke foto maakt.

\"Macrofotografie

Gebruik een flits

Veel macrofotografen vermijden het gebruik van flits, maar als het correct wordt gebruikt, kan het echt helpen om de details in je onderwerp naar voren te brengen. Probeer een diffuser met je flitser te gebruiken om het licht te verzachten en te voorkomen dat je onderwerp uitspoelt. Een goed belichte foto is vaak het halve werk macrofotografie.

Bewerk zorgvuldig

Zodra je je perfecte foto hebt gemaakt, is het tijd om te bewerken! Pas op dat u niet overboord gaat met bewerken, want dit kan een verder geweldige foto snel verpesten. Een paar eenvoudige aanpassingen – zoals het verhogen van het contrast of de verzadiging, het verscherpen van het beeld of het verwijderen van ongewenste onvolkomenheden – kunnen een wereld van verschil maken!

Samenstelling

Een van de belangrijkste aspecten van macrofotografie en het maken van een geweldige macrofoto is de compositie. Denk bij het samenstellen van je opname na over wat je wilt dat de focus van de foto is en hoe je deze op een interessante manier kunt inlijsten. Als je bijvoorbeeld een bloem fotografeert, wil je misschien alleen de bloembladen of het midden van de bloem scherpstellen. Experimenteer met verschillende composities en kijk wat het beste werkt voor het onderwerp dat je fotografeert. Wil je een kleine scherptediepte of juist niet. In macrofotografie gaat heel veel techniek zitten, maar het resultaat mag er zijn als je een prachtige vergroting van een voorwerp weet vast te leggen op foto met een perfecte scherpte! Je zult zien dat wanneer je foto\’s maakt met flinke vergroting en hoge scherpte dat je ontzettend trots op jezelf zult zijn.

Gebruik de regel van derden

Stel je bij het samenstellen van je foto voor dat je frame zowel horizontaal als verticaal in drieën is verdeeld. Plaats je onderwerp op een van de kruispunten of langs een van de lijnen. Dit zal helpen om een interessante en visueel aantrekkelijke foto te maken.

\"Macrofotografie

Denk aan de achtergrond

Omdat je onderwerp dichtbij en in het midden staat, is het belangrijk om te letten op wat er op de achtergrond gebeurt. Een drukke of rommelige achtergrond kan afbreuk doen aan uw onderwerp, dus probeer een achtergrond te vinden die eenvoudig en schoon is.

Fotograferen in handmatige modus

Als je net begint, is het verleidelijk om in de automatische modus te fotograferen, zodat je je geen zorgen hoeft te maken over alle verschillende camera-instellingen. Als u echter volledige controle over uw foto’s wilt, raden we u aan in plaats daarvan in de handmatige modus te fotograferen. Hiermee kunt u zaken als sluitertijd, diafragma en ISO aanpassen, zodat u precies de resultaten krijgt waarnaar u op zoek bent.

Experimenteer met verschillende perspectieven

Neem de tijd om rond je onderwerp te lopen en experimenteer met verschillende hoeken en perspectieven totdat je er een vindt die echt goed werkt voor je fotocompositie. Het is vaak handig om laag of hoog te gaan om een uniek perspectief op uw onderwerp te krijgen.

Wees geduldig

Het maken van geweldige macrofoto’s kost tijd en geduld. Verwacht niet dat je het bij de eerste poging goed zult doen – blijf oefenen, en uiteindelijk zul je het onder de knie krijgen!

Beginners macrofotografie

Begin je pas net met het maken van macro foto\’s en heb je nog moeite met de scherptediepte en het scherp krijgen van je onderwerpen, heb je moeite met de hoeveelheid licht die de sensor en jouw objectief nodig hebben? Laat je dan zeker niet afschrikken. Op YouTube vind je heel veel goede tutorials waarin prima wordt uitgelegd wat jouw lens kan en hoe je jouw objectief beter onder de knie kunt krijgen. Je kan genoeg vinden over het scherpstelpunt van jouw objectief en nog veel meer over dit soort van fotografie. Het voordeel hiervan is dat wanneer je dingen op YouTube bekijkt je het filmpje altijd even op pauze kunt zetten wanneer je iets wilt opschrijven of misschien de lens er even wilt bij pakken om te oefenen op een voorwerp dat in je buurt zit of ligt.

Compositie

Voor het fotograferen van insecten en paddenstoelen is een laag standpunt het mooist. Neem bij niet bewegend onderwerpen als paddenstoelen en bloemen de tijd om het ideale standpunt en de juiste instellingen te bepalen. Kijk ook goed naar de belichting, belichting is zeer belangrijk. Fotografeer vanuit meerdere hoeken om te ontdekken welke hoek het beste werkt.

Compositieregels voor fotografie

Wil je insecten fotograferen? Zoek een mooi plekje op in de tuin bij de bloemen of bij de vijver en wacht geduldig tot er iets voorbij komt vliegen of kruipen. Houd afstand en benader een insect rustig. Maak geen snelle bewegingen en let er op dat jouw schaduw niet ineens op het insect valt. Door op schaduwrijke plekken te fotograferen, voorkom je dat.

Tot slot

Het maken van geweldige macrofoto’s vergt oefening – maar met deze tips voor macrofotografie in gedachten kan iedereen het ongeacht wat voor soort lens je hebt en wat voor scherptediepte je wilt gebruiken! Vergeet niet om een statief te gebruiken voor stabiliteit, pas je diafragma dienovereenkomstig aan, houd rekening met je sluitertijd, investeer in kwaliteit lenzen, ken je belichting en bewerk zorgvuldig; het duurt niet lang of je maakt prachtige close-upfoto’s als een professional!

Doe rustig onderzoek naar de verschillende objectieven, lenzen, en huur eventueel een camera en fotografeer met de ene sensor type en een keer met een ander sensor type. Zorg altijd voor voldoende scherptediepte en een scherp onderwerp. Met een statief kun je makkelijker foto\’s maken met een langere sluitertijd. Macro fotografie is super leuk en zoals je hebt gelezen kan je voor weinig geld al een macro objectief kopen of van jouw lens heel goedkoop een close up lens maken waardoor ook jij aan macrofotografie kunt beginnen.

 


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Blog


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Blog


\"Closeup


\"Closeup


\"Macrofotografie


\"Blog


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie


\"Macrofotografie

\"Bruidstaarten

Bruidstaarten

Lees ons blog over \”bruidstaarten\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Trouwen in Rotterdam

Lees ons blog over \”Trouwen in Rotterdam\” voor meer informatie over waarom het ontzettend leuk is om in de gemeente Rotterdam te trouwen!


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *