Portretfoto\’s maken, hoe maak je de perfecte portretfoto?

Een goede portretfoto kost tijd en moeite, maar het eindresultaat kan een schilderij of foto zijn die de persoonlijkheid van je onderwerp op artistieke wijze vastlegt.

Om dit doel te bereiken moeten we eerst 15 tips volgen van professionals die met hun werk zowel de techniek als de expressie onder de knie hebben. Lees snel onderstaande portretfotografie tips voor het maken van een goede portretfoto.

Wat is portretfotografie?

Portretten zijn foto\’s van mensen. Ze kunnen worden gebruikt om de persoonlijkheid en het karakter van een individu in de samenleving weer te geven door middel van een visuele weergave die hun natuurlijke schoonheid op film vastlegt. Een goed portret bestaat uit verschillende technieken welke we hieronder gaan beschrijven.

Techniek

Camera-instellingen, composities en hoeken zijn uiterst belangrijk bij het maken van foto\’s. De belichting moet flatterend zijn voor de huidskleur van je onderwerp terwijl ze kleding dragen die hun beste eigenschappen benadrukt, zoals een outfit met felle kleuren of een outfit met minimale details zodat je meer aandacht kunt besteden aan de gezichtsuitdrukking van het model om prachtige portretten te maken waarbij het beeld scherp is en je de juiste belichting gebruikt. Je kan op YouTube ook heel veel vinden om een goede techniek te leren voor beginnende fotografen.

De achtergrond

De achtergrond is ook zeer belangrijk. Wil je een scherpe achtergrond? Prima, maar alleen als die een soort flair toevoegt. Zorg ervoor dat je dit niet overdrijft omdat te veel details in de achtergrond de kijker zijn ogen doet afleiden van het daadwerkelijke doel, het model!

Vaak is een wazige achtergrond het beste omdat dit er voor zorgt dat jouw model als het ware \”uit de foto springt\”. Een wazige achtergrond kan je bereiken door een groot diafragma te gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan f/1.4 of f/2.8.

Denk hier dus goed over na voordat je de fotoshoot begint, een goed begin is namelijk het halve werk!

Kunst

Kunst gaat over het vastleggen van een verbluffend en emotioneel portret dat gevoelens oproept bij kijkers. Het is niet alleen voor de camera fanaat, maar iedereen kan deze \’kunstvorm waarderen, aangezien het zo populair is onder alle lagen van de bevolking met zijn vermogen om complexe emoties over te brengen door middel van een prachtige foto. Denk aan de bekende zwart wit foto\’s met donkere schaduwen waar veel emotie in zit en waarbij de ogen scherp zijn en er vaak gebruik wordt gemaakt van een close up en diffuus licht.

De eerste stap naar goede portretfotografie is weten wat je wilt. De tweede vuistregel voor het maken van fantastische foto\’s? Wees voorbereid! Je hebt drie dingen nodig – een camera, een outfit die er goed uitziet voor de lens en een belichting die de kenmerken van je onderwerp benadrukt en niet te hard is voor hun huidskleur of achtergrond elementen zoals eventuele meubelstukken achter hen.

Hoewel bovenstaande de basis omvat, gaat portretfotografie veel verder dan alleen bovenstaande.

Geweldige portretfotografie gaat net zo goed over het volgen van de regels en richtlijnen als over het doorbreken van de mal. We hebben een uitgebreide lijst samengesteld met portretfotografie tips.

1. Stel scherp op het onderwerp

Zorg er voor dat je jouw camera goed instelt voor portretfotografie. Denk hierbij aan mooi zacht licht, dat het beeld scherp is waarbij jouw scherpte punt bijvoorbeeld het dichtstbijzijnde oog van het model is, dat je jouw ISO waarde zo laag mogelijk houdt en dat je jouw model niet in de volle zon plaatst. De algemene regel is eigenlijk dat je het focuspunt op de ogen van het model plaatst. Neem hierbij het oog dat het dichtst bij de camera is. Zorg ook voor genoeg licht en een mooie wazige achtergrond zodat het model nog meer uit het beeld springt.

2. Gerust stellen van het model

Zelfs als je bekend bent met de persoon die wordt gefotografeerd, kunnen mensen zich ongemakkelijk voelen als ze voor een camera komen te staan. Het is altijd een goed idee om voor en tijdens de shoot met het model te blijven communiceren en voorgaand de shoot een moment te nemen om het model te leren kennen en naar zijn of haar wensen te luisteren.

Vooraf contact maken en persoonlijk vertrouwd raken zal helpen betere foto\’s te maken door hun voorkeuren voor locatie of garderobe selectie te begrijpen; overweeg indien mogelijk een ontmoeting vooraf, zodat beide partijen weten waar ze mee te maken hebben tijdens de shoots!

Een model dat zich op zijn of haar gemak voelt zal een grote impact hebben op de kwaliteit van jouw foto\’s. Iemand die zenuwachtig is zal immers nooit zo \”mooi\” op een portretfoto komen als iemand die volledig op zijn of haar gemak is.


\"Portretfotografie\"

3. Zoek de juiste locatie

Vermijd fotograferen in direct zonlicht op zonnige dagen, omdat dit harde schaduwen produceert en je onderwerp kan overbelichten, maar er ook voor kan zorgen dat jouw model zijn of haar ogen moet dichtknijpen door de zon. Kies ochtenden of late namiddagen wanneer het zonlicht zacht wordt door de wolken of bomen en je een mooie, warme, natuurlijke gloed krijgt.

Je kunt veel meer controle uitoefenen als je binnen fotografeert. Je moet je portretverlichting goed plannen om de sfeer van de shoot, de kleding van het model en de achtergronden aan te vullen. Portretfotografie naast een groot raam kan ook prachtig zijn. Je maakt dan gebruik van het natuurlijke licht en kunt hiermee een prachtige compositie maken. Extra licht kan je eventueel creëren met extra lampen of een flitser. Je kan natuurlijk ook de sluitertijd aanpassen, maar zorgt er voor dat je foto\’s scherp blijven en niet wazig worden door een te lange sluitertijd.

4. De juiste houding aannemen

Het uitzoeken van de juiste poses voor portretfotografie voor uw onderwerp die ze op de meest vleiende manier portretteert, is altijd een nieuwe reis.

Je onderwerp laten poseren op een manier die bij hen past, terwijl je rekening houdt met de belichting, camerahoek en achtergrond, is altijd een spannende puzzel. Probeer verschillende combinaties van houdingen en hoeken uit om de beste opties voor je shoot te vinden.

Je kunt altijd inspiratie van andere fotografen opdoen door een half uurtje op bijvoorbeeld Instagram te kijken en een moodboard te maken.

Nadat je de juiste pose voor je onderwerp hebt gevonden, kun je altijd subtiele wijzigingen aanbrengen om elke opname perfect te maken. Houd je hoofd koel, besteed goed en rustig aandacht aan de belichting en de schaduwen op je model en jouw portret zal er zeker prima uit komen te zien.

Tip: Maak een moodboard! Met een moodboard kan je allerlei leuke ideeën ter inspiratie in één duidelijk en handig overzicht plaatsen. Hiermee heb jij als fotograaf (of als model) meteen een aantal leuke ideeën bij de hand en weet je direct in welke hoek (sfeer) je de sessie wilt hebben qua techniek en sfeer.

4. Maak openhartige portretfoto\’s

Als portretfotograaf is het belangrijk te weten hoe je onderwerp zal reageren als je hem of haar om een pose vraagt. Sommige mensen houden er gewoon niet van om geposeerd te worden en dat kan in hun portretten tot uiting komen omdat ze er onnatuurlijk of geforceerd uitzien! Maar je hoeft je geen zorgen te maken als iemand niet stijf wil staan tijdens het fotograferen – stel ze op hun gemak door te fotograferen tijdens alledaagse activiteiten zoals samen eten koken en bewerk ze later op papier van lage kwaliteit (of zelfs digitaal) waar onvolkomenheden duidelijker zichtbaar zijn dan ooit tevoren.\”

Tip: Als je een langere zoomlens gebruikt hoef je niet zo dicht bij jouw model te staan, hierdoor help je ze om hun verlegenheid of stijfheid van het voor de camera te staan te verminderen en worden de foto\’s nog mooier!

\"Portretfotografie\"

5. Leg emoties en uitdrukkingen vast

Wat maakt een uitstekend portret? Het gaat niet alleen om het vastleggen van het juiste moment en de juiste setting, maar ook om gevoel. Het vastleggen van een onderwerp met rauwe emotie is wat kunst fotografie het beste doet; het vindt schoonheid in elke persoon die we tegenkomen – zelfs als ze voor hun eigen moeder zitten! De sleutel tot het maken van dit soort foto\’s? Heb geduld terwijl je samenwerkt, want niemand kan iets afdwingen wat op het eerste gezicht niet mogelijk lijkt.

6. Leer hoe je de camera gebruikt

Portretfotografie gaat in de eerste plaats over je artistieke expressie en techniek, die veel oefening vergt om te perfectioneren. Zodra je de nuances van portretfotografie begint te begrijpen, is het tijd om te investeren in een goede camera, lens en flits. Er bestaat niet zoiets als de beste camera voor portretten, aangezien de meeste camera\’s tegenwoordig geweldige portretten kunnen vastleggen. Het is een kwestie van begrijpen hoe je ze efficiënt kunt gebruiken onder verschillende licht- en omgevingsomstandigheden.

Schaf een degelijke DSLR-camera aan waarmee je de instellingen voor portretfotografie nauwkeurig kunt bepalen en scherpe beelden met een hoge resolutie in het RAW-formaat kunt maken waarop je achteraf een nabewerking kunt toepassen met programma\’s zoals Adobe Lightroom of Adobe Photoshop.

7. De juiste lens kiezen voor portretfotografie

De cameralens is het belangrijkste instrument om een mooie foto te maken. Er bestaat niet zoiets als \”de beste\” lens voor portretfotografie, alles hangt af van wat je met je foto wilt bereiken en welk type landschap prominent aanwezig is in die specifieke scène! Als we foto\’s maken waarbij landschappen of achtergronden een belangrijke rol spelen, raad ik aan groothoeklenzen te gebruiken, omdat die deze elementen minder afleiden en toch voldoende perspectief bieden, zodat de kijker alles in één keer duidelijk kan zien zonder dat er verwarring ontstaat

Met een middelgrote telelens zoals 50 mm of 100 mm kan je een balans vinden tussen jouw model en de achtergrond.

Als de foto strak moet zijn en alleen op het onderwerp moet worden scherpgesteld, dan is een 70-200 mm f/2.8 telelens een uitstekende keuze. Hiermee kan je inzoomen en meer op het onderwerp scherpstellen. Je vermindert ook de hoeveelheid achtergrond- en voorgrond afleidingen die worden weergegeven.

Als de foto strak moet zijn en alleen op het onderwerp moet worden scherpgesteld, dan is een 70-200 mm f/2.8 telelens een uitstekende keuze. Hiermee kan je inzoomen en meer op het onderwerp scherpstellen. Je vermindert ook de hoeveelheid achtergrond- en voorgrond afleidingen die worden weergegeven.

8. De achtergrond is belangrijk

Portretten zijn een kunstvorm die geduld, oog voor detail en een vaste hand vereist. De nadruk moet liggen op het onderwerp, maar er zijn meer details dan alleen het vastleggen van het onderwerp voor je neus met perfecte belichting; soms kan de achtergrond veel drama toevoegen als het goed werkt – hoewel het aanpassen van de sluitertijd/diafragma vaak de nadruk legt waar dat het meest nodig is: direct op het gezicht van het model!

In de meeste gevallen kan het correct vervagen van de portret achtergrond echter meer nadruk op het onderwerp leggen. Het is dus absoluut noodzakelijk om te zien hoe de achtergrond eruit zal zien en om de sluitertijd en het diafragma dienovereenkomstig aan te passen.

9. Begrijp hoe sluitertijd, diafragma en ISO samenwerken

Als je de belichtingsdriehoek begrijpt, kun je de mogelijkheden van je camera optimaal benutten en prachtige, indrukwekkende foto\’s maken. Je kunt dan namelijk rekening houden met dingen als een scherpe of wazige achtergrond, het contract en de omgevingslicht en hoe je deze op de foto wilt gebruiken en er uit wilt laten komen afhankelijk van het soort licht.

Inzicht in stops en diafragma helpen jou betere foto\’s te maken. Het is belangrijk om het verschil te weten tussen lichtstops, die worden aangeduid met een getal als \”1\” of \”2\”; f-stops en wat ISO en sluitertijd precies doet voor jouw foto.

\"Portretfotografie\"

10. Ontwerp een kleurenpalet voor je portretfoto\’s

Je moet bewust de visuele look en feel van je portretfoto\’s ontwerpen, en hiervoor helpt het definiëren van een kleurenpalet. Het gebruik van complementaire kleuren als het gaat om kleding, achtergronden, rekwisieten en zelfs in de nabewerking kan bijdragen aan de algehele impact van de portretfoto\’s. 

11. Verlichting voor portretfotografie

De gouden regel van verlichting in de fotografie is dat je onderwerp naar de lichtbron is gericht. Hierdoor worden ze helderder en gedetailleerder, terwijl hun schaduwen zacht zijn of in het donker verdwijnen als ze tegen een donkere achtergrond staan

Het belangrijkste punt hier is dat we onze onderwerpen op één specifieke plek willen verlichten, zodat je alle hoeken kunt zien, inclusief wat zich achter hen bevindt, zonder verwarrende vlekken!

Voor een volledig verlichte foto is het ook gemakkelijker om tegenover een lichtbron te staan. Het creatieve gebruik van de zon als lichtbron bij buiten portretfotografie kan verbluffende resultaten opleveren. Een goede fotograaf moet de beschikbare verlichting in zijn voordeel kunnen gebruiken.

Tips voor portretfotografie

Je fotografeert echter niet altijd in de zon. Als u een studio voor portretfotografie gebruikt, moet u ook vertrouwd zijn met kunstmatige bronnen. Meer specifiek, denk na over investeren in een flitser. Het is snel en draagbaar.

Veel mensen aarzelen bij het gebruik van de flitser, maar het kan handig zijn in donkere scènes of drama toevoegen aan portretten. Flitser kan ook worden gebruikt met de zon om de belichting en oneffenheden van natuurlijk licht uit te balanceren om de perfecte belichting opstelling voor portretfotografie te creëren. 

Nog een tip over het beste diafragma voor portretten – U kunt ook een camera met een laag diafragma gebruiken om de meeste details te krijgen in een foto die is gemaakt in een minder verlicht gebied.

Een handig hulpmiddel voor verlichting is het gebruik van reflectoren om harde schaduwen om te zetten in zachtere. Reflectoren zijn goedkoop in aanschaf en als je een amateur bent met een beperkt budget, kunnen ze een goed startpunt zijn.

12. Probeer verschillende hoeken uit.

De meeste portretfoto\’s worden gemaakt door de camera op ooghoogte van het onderwerp te plaatsen. Fotograferen op ooghoogte levert uitstekende portretfoto\’s op waarbij de ogen van het onderwerp het middelpunt van de foto worden. Het kiezen van een onconventionele hoek kan er echter voor zorgen dat uw portretten opvallen.

Creëer interessante hoeken door uw onderwerp van bovenaf te fotograferen en neer te kijken op het onderwerp. Of u kunt fotograferen vanuit een ondiepe positie, zo dicht mogelijk bij de grond komen en omhoog kijken naar uw onderwerp. Deze hoeken kunnen veel impact en variatie toevoegen aan uw foto\’s.

U kunt uw onderwerpen slanker, dikker, korter of breder laten lijken, afhankelijk van de hoek van waaruit u ze fotografeert. Beweeg door de scène en kijk welke specifieke hoek het beeld het beste vastlegt. Het kantelen van de camera kan ook een dramatisch effect aan de foto toevoegen.

13. Props gebruiken voor het effect

Het toevoegen van rekwisieten aan je portretfotografie is een geweldige manier om een vleugje kleur, spanning en impact aan de foto\’s toe te voegen. Creatief gebruik maken van fotografie rekwisieten kan de aard van de foto volledig veranderen. Je kunt je kenmerkende stijl ontwikkelen door te experimenteren met vormen, texturen, kleuren van rekwisieten.

14. Overtreed de regels van portretfotografie

Het begrijpen van de regels en het oefenen ervan kan een voorbode zijn om creatief te worden en de regels te overtreden. Als je de regels overtreedt, creëer je ongewoon en uniek werk dat je merk maakt.

Denk out of the box en experimenteer met verschillende ideeën voor portretfotografie, camerahoeken, compositie en zelfs poses van modellen. Hoewel de regel van derden bijvoorbeeld een effectieve formule is om evenwichtige foto\’s samen te stellen, kan het overtreden van deze regel door jouw onderwerp aan de rand of precies in het midden te plaatsen boeiende, indrukwekkende foto\’s opleveren.

Tip: Door zwart-wit portretfotografie te maken, ontstaan intieme, persoonlijke portretten

15. Maak een serie portretfoto\’s

Het is een geweldige techniek om de \’burst\’- of \’continuous shooting\’-modus van je camera te gebruiken om een reeks foto\’s te maken die de verschillende poses van je onderwerp in beweging vastleggen. Zo kan het bijvoorbeeld handig zijn wanneer jouw model lacht om meerdere foto\’s van zijn of haar gezicht te maken. Als het model begint met lachen tot aan het moment dat er gestopt wordt met lachen, zal je zien dat je voldoende keuze hebt uit foto\’s met prachtige emotie wanneer je in burst modus schiet.

De reeks foto\’s kan samen worden gepresenteerd, waardoor een gevoel van drama en beweging ontstaat, of je kunt de foto\’s met de perfecte uitdrukking (in het gezicht bijvoorbeeld) uit de reeks foto\’s kiezen.

16. Bewerking en nabewerking

Hoewel het nemen van een foto ongetwijfeld essentieel is, vergeten beginners vaak het belang van een goede bewerking en het retoucheren bij professionele portretfotografie. Veel van het \”professionele\” gevoel van de afbeeldingen is te danken aan de juiste bewerkingstechnieken.

Hoewel dit op zichzelf al een heel ander onderwerp is, kunnen enkele eenvoudige technieken de kwaliteit van jouw foto\’s aanzienlijk verbeteren. Puristen zien bewerken misschien als iets negatiefs, maar programma\’s zoals Adobe Photoshop zijn slechts hulpmiddelen om jouw afbeeldingen te verbeteren.

Tip: Fotograferen in het RAW formaat geeft je veel flexibiliteit in de bewerkingsfase.

Hopelijk heb je iets aan mijn portretfotografie tips en kun je wat technieken toepassen voor jouw nieuwe portret.


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"portretfotografie\"


\"Portretfotografie\"


\"Verloving


\"\"


\"Fotoshoot


\"Fotoshoot


\"Fotoshoot


\"Zakelijke


\"\"


\"Vrouw


\"Vrouw


\"Trouwfoto


\"Trouwfoto


\"\"


\"Portretfotografie\"

\"Bruidstaarten

Bruidstaarten

Lees ons blog over \”bruidstaarten\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Trouwen in Rotterdam

Lees ons blog over \”Trouwen in Rotterdam\” voor meer informatie over waarom het ontzettend leuk is om in de gemeente Rotterdam te trouwen!

\"macrofotografie\"

Macrofotografie! Hoe maak je de perfecte macrofoto?

Lees ons blog over \”Macrofotografie! Hoe maak je de perfecte macrofoto?\” voor meer informatie over hoe je de perfecte macro foto kunt maken!


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *