Sprongetjes bij jouw baby

Als nieuwe ouder is het een van de meest opwindende momenten om te zien hoe snel je baby groeit en ontwikkelt, vooral in de eerste paar maanden.

Een van de manieren waarop je deze ontwikkeling kunt waarnemen, is door de welbekende sprongetjes van jouw baby.  Als je nog niet bevallen bent maar wel dichtbij jouw uitgerekende datum komt, dan is het ook hartstikke leuk en interessant om dit artikel te lezen.

In dit artikel gaan we in op deze sprongetjes en bespreken we hoe belangrijk ze zijn voor de ontwikkeling van jouw newborn. We zullen ook bespreken hoe je de sprongetjes van jouw baby kunt ondersteunen en wat je kunt verwachten tijdens deze fase van groei en ontwikkeling. 

Dus, zet je schrap voor een avontuur vol sprongetjes van jouw baby!

Wat zijn sprongetjes?

De mentale groei van je baby wordt weergegeven door de sprongetjes die hij maakt in zijn ontwikkeling. In andere woorden, dit is eigenlijk dus de ontwikkeling van je baby.

Bij elk sprongetje ontwikkelt de baby nieuwe vaardigheden en die ontwikkeling kan plotseling snel verlopen. Hierdoor lijkt het alsof je baby ineens nieuwe dingen heeft geleerd, wat betekent dat hij in “grote sprongen” vooruitgaat. De sprongen beginnen al wanneer de baby enkele weken oud is.

Sprongetjes bij een baby

De mentale groei van jouw baby wordt vaak gekenmerkt door de sprongetjes die zij doorloopt, het is erg leuk om dit mee te mogen maken. Deze sprongetjes zorgen voor vloeiende overgangen in de mentale ontwikkeling en zijn een natuurlijk onderdeel van de groei van jouw baby.

Het eerste sprongetje kun je vaak waarnemen als jouw baby ongeveer 4 tot 5 weken oud is. Tijdens deze sprong zal je baby nieuwe vaardigheden ontwikkelen, zoals het herkennen van gezichten en stemmen en het waarnemen van gebeurtenissen. 

Het is ook tijdens dit sprongetje dat je baby zijn of haar eigen tempo gaat ontdekken en in staat zal zijn om verschillende handelingen als oorzaak en gevolg te zien.

De sprongetjes blijven zich voortzetten en elke sprong gaat gepaard met nieuwe mentale sprongen en groeispurten. Deze mentale sprongen zullen zich voortzetten totdat jouw baby ongeveer 55 weken oud is. 

Iedere baby doorloopt de sprongetjes op een unieke manier en op hun eigen tempo, dus het is belangrijk om jouw baby de rust te geven die ze nodig hebben om deze sprongetjes te volbrengen.

De laatste sprong die je baby doorloopt is de sprong waarin ze de wereld om hen heen steeds beter gaan waarnemen en zij zullen gaan leren over de verschillende relaties tussen dingen. Je baby ziet steeds meer nieuwe dingen en zal ook snel beginnen met het begrijpen van alles wat hij of zij ziet.

Jouw baby zal ook steeds meer nieuwe dingen gaan waarnemen en leren, waardoor ze steeds actiever worden. Dit is natuurlijk heel goed voor de baby, en ook hartstikke leuk voor jullie als ouders.

In het eerste jaar van jouw baby\’s leven zijn de sprongetjes een normaal onderdeel van de ontwikkeling. Het is belangrijk om te onthouden dat deze sprongetjes soms op andere momenten plaatsvinden dan verwacht en dat het volledig normaal is als jouw baby de sprongetjes op zijn of haar eigen manier en tempo doorloopt.

\"Newborn

De sprongetjes van jouw baby herkennen

Als nieuwe ouder is het belangrijk om de sprongetjes van je baby te leren herkennen. Dit helpt je om te begrijpen wat de baby nodig heeft en hoe je hem of haar het beste kunt helpen met het sprongetje. 

Bij newborns zijn sprongetjes vaak een teken van honger, vermoeidheid of ongemak. Als je baby zijn of haar armen en benen beweegt, knijpt of zijn of haar hoofd verdraait, kan dit betekenen dat de baby honger heeft of dat de luier nat of ongemakkelijk is. 

Als je baby huilt of geïrriteerd is kan dit ook een teken zijn van ongemak. Het is belangrijk om te reageren op de sprongetjes van je baby en te proberen te begrijpen wat de baby nodig heeft, zodat je hem of haar kunt helpen comfortabel te blijven.

Sprongetjes in het eerste jaar van een baby

Er zijn ongeveer 8 sprongetjes voor elke baby in het eerste jaar van zijn leven. Het effect op iedere baby kan verschillen afhankelijk van zijn fysieke ontwikkeling en voorkeur. 

Ben je benieuwd naar wat jou te wachten staat? Hieronder heb ik een opsomming voor je gemaakt:

5 weken: Bij het eerste sprongetje is je baby 5 weken oud en richt alles zich op sensaties. Zijn zintuigen ontwikkelen zich namelijk snel. Jouw baby gaat zichzelf razend snel ontwikkelen vanaf nu!

Hij zal daardoor meer reageren op jou en zijn omgeving en nieuwsgieriger zijn naar alles wat er gebeurt. Let er op dat je baby niet te veel prikkels krijgt tijdens dit sprongetje, want dat kan te veel zijn.

8 weken: Jouw baby gaat bij dit sprongetje steeds meer patronen in de wereld om hem heen herkennen. 

Hij wordt zich bewuster van verschillende vormen en texturen, bijvoorbeeld op de huid. In deze periode is het verstandig om je baby verschillende speelgoedjes aan te bieden zodat hij overal aan kan voelen.

12 weken: Bij dit sprongetje gaat je baby vloeiendere bewegingen maken. Het zal niet meer houterig en stijf zijn, maar vloeiender. 

Je baby oefent ook zijn stemgeluiden in deze periode. Stimuleer dit door veel te praten met hem.

19 weken: Bij dit sprongetje kan hij steeds beter gebeurtenissen waarnemen en kan hij steeds beter zelf dingen laten gebeuren met zijn handen, bijvoorbeeld door speelgoed te maken klinken door ermee te rammelen.

26 weken: Na deze sprong zal je baby beter in staat zijn om oorzaak en gevolg te begrijpen, bijvoorbeeld door te beseffen dat drukken op een knop het licht aan doet. 

Dit kan ook verlatingsangst veroorzaken, omdat je baby begrijpt dat je weg kunt gaan en uit het zicht verdwijnen.

37 weken: Tijdens deze sprong zal je baby steeds beter in staat zijn om dingen te categoriseren, zoals onderscheid maken tussen dieren, speelgoed en kleding.

46 weken: Bij deze nieuwe sprong zal je baby beter begrijpen dat bepaalde handelingen samen één gebeurtenis vormen, zoals het proces van eten van puree bestaat uit verschillende stappen. 

Laat hem hierin zo veel mogelijk zelf meedoen, ook al is het soms een rommeltje. Dit rommelen is juist goed voor de ontwikkeling! Leg hem uit wat de stappen zijn die hij doorloopt.

55 weken: Tegen deze tijd is je kindje al of bijna één jaar oud (het sprongetje kan tussen de 50 en 54 weken plaatsvinden). 

Hij begrijpt nu dat een aantal handelingen samen een doel dienen, zoals het begrijpen dat alle handelingen bij het aankleden horen bij het doel om aangekleed te worden. Hierdoor zal hij ook steeds beter helpen bij de dagelijkse handelingen.

\"Newborn

Ik zie bij mijn baby geen sprongen?

Als je baby geen sprongetjes maakt, betekent dit niet altijd dat er iets mis is. Sommige baby\’s zijn gewoon heel rustig en bewegen minder, terwijl andere baby\’s juist veel sprongetjes maken. 

Er zijn bepaalde aandoeningen, zoals sepsis of meningitis, die gepaard gaan met weinig beweging bij baby\’s. Daarom is het belangrijk om een arts te raadplegen als je je zorgen maakt over de onrust van je baby. 

De arts kan uitvoeren tests en onderzoeken om te bepalen of er iets mis is en hoe deze eventuele aandoening behandeld kan worden.

In het algemeen is het belangrijk om te blijven observeren en te reageren op de behoeften van je baby, ongeacht of ze veel of weinig sprongetjes maken. Zorg voor voldoende voeding, slaap en comfort om ervoor te zorgen dat je baby gezond en comfortabel blijft.

Hoe lang duurt een sprongetje?

De eerste drie mentale sprongen van je baby zijn gemiddeld 1 tot 2 weken lang. Daarna zullen de mentale sprongen gemiddeld ongeveer 4 weken duren. 

Het is heel normaal als je baby een andere ontwikkeling heeft en zich op een andere manier ontwikkelt dan andere baby\’s. Maak je dus geen zorgen als het tempo van je baby anders is dan het gemiddelde.

Het verschil tussen regeldag en sprong

De huilerigheid en prikkelbaarheid van je baby hoeft niet noodzakelijkerwijs door een sprongetje te zijn veroorzaakt. Het kan ook zijn dat hij vermoeid is, ziek of gewoon een slechte dag heeft. Het is soms moeilijk te bepalen of het nu een sprong of een regeldag is.

Op dagen waarop je baby regeldagen heeft, heeft hij meer voedsel nodig dan normaal. Hierdoor kan hij onrustiger zijn en meer huilen. 

Als je merkt dat je baby meer honger heeft dan gebruikelijk, en je borsten na het geven van borstvoeding leeg en pijnlijk aanvoelen, is het waarschijnlijk geen sprongetje, maar een regeldag. 

Doordat je kindje meer drinkt dan normaal, kunnen je borsten op deze dagen dus leger en wat pijnlijk aanvoelen.

Hoe kan je jouw baby helpen?

Tijdens de eerste jaren van het leven doorloopt een baby verschillende sprongetjes in zijn of haar mentale ontwikkeling. Deze sprongen gaan gepaard met nieuwe vaardigheden en veranderingen in de manier waarop de baby gebeurtenissen waarneemt en relaties gaat herkennen.

Het is volledig normaal dat de buitenkant van de baby niet altijd verandert tijdens een sprongetje, maar de mentale groeispurten zijn wel degelijk aanwezig. Tijdens de eerste sprongetjes, die meestal plaatsvinden rond de 5 weken, 12 weken, 19 weken, 37 weken, 46 weken en 55 weken, zal je baby zijn eerste kruipbewegingen maken, meer waarnemen en nieuwe dingen ontdekken.

Het is belangrijk om je baby rust te geven tijdens een sprongetje, zodat hij of zij op eigen tempo de veranderingen kan doorlopen. Het is ook leuk om te spelen met je baby en leuke spelletjes te doen om de mentale groei te ondersteunen.

Tijdens de sprongen kun je je baby helpen door leuke spelletjes te doen en hem of haar nieuwe dingen te laten ontdekken. Het is een leuk en belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van je baby, dus wees gerust als je baby steeds meer verandert en groeit.

Er zijn verschillende strategieën om je baby te helpen tijdens een sprongetje, zoals het aanmoedigen van oefeningen die gericht zijn op oorzaak en gevolg, en het bieden van diverse ervaringen.

Hoe zorg je voor vloeiende overgangen?

Jij als ouder kunt helpen bij de mentale sprongen van jouw baby. Wil je jouw baby helpen met vloeiende overgangen tijdens zijn of haar mentale sprongen, dan heb ik hier een aantal tips voor je:

  1. Regelmatige routines: Houdt vast aan regelmatige routines voor voeden, slapen en spelen, die de baby vertrouwd raken met veranderingen.
  2. Stimulering: Stimuleer de baby\’s zintuigen door middel van verschillende materialen, muziek, beweging en verhalen.
  3. Communicatie: Praat met de baby en laat hen voelen dat ze gehoord en begrepen worden. Dit kan helpen bij het verminderen van angst en stress tijdens overgangen.
  4. Flexibiliteit: Wees flexibel en aanpasbaar aan veranderingen in het humeur of gedrag van de baby.
  5. Geduld: Wees geduldig en bied comfort en ondersteuning aan de baby tijdens overgangen.

Al deze aanbevelingen kunnen bijdragen aan een soepele overgang voor de baby en hen helpen bij het aanpassen aan veranderingen.

Wanneer een baby relaties gaan waarnemen?

Baby\’s beginnen relaties te waarnemen vanaf ongeveer 6 maanden oud. Op deze leeftijd kunnen ze de aandacht verdelen tussen twee of meer personen en gaan ze begrijpen dat objecten en mensen nog steeds bestaan, ook als ze uit hun gezichtsveld verdwijnen. Baby\’s kunnen ook reageren op emotionele uitdrukkingen op gezichten en beginnen te onderscheiden tussen bekende en onbekende personen.

Vanaf 9 tot 12 maanden kunnen baby\’s sociale preferenties ontwikkelen en hebben ze meer begrip van sociale interacties. Ze beginnen ook meer interesse te tonen in het spelen met andere kinderen en kunnen zich aangetrokken voelen tot andere kinderen.

Het is belangrijk op te merken dat elke baby op een andere manier ontwikkelt en sommige baby\’s eerder dan andere relaties kunnen waarnemen.

Meest gestelde vragen

Als kersverse ouders heb je natuurlijk een berg aan vragen die dagelijks door je hoofd heen spoken. Onderstaand vind je een korte samenvatting van de stappen, maar ook een FAQ met de meest gestelde vragen.

  • Sprong 1: Sensaties in week 5. Plotseling is het er… de eerste sprong van Sensaties. Tijdens deze sprongen gaat de ontwikkeling van de baby snel, op het gebied van stofwisseling, interne organen en zintuigen. Alles wat de baby al waarnam, wordt ineens veel intenser beleefd.
  • Sprong 2: Patronen in week 8. Bij de tweede sprong betreedt de baby de wereld van Patronen. Na het maken van de sprong zal hij of zij de wereld niet meer als een geheel zien, maar zal verschillende patronen gaan ontdekken, waaronder de ontdekking van de eigen handjes en een geheel nieuwe manier van bewegen.
  • Sprong 3: Overgangen in week 12. Bij de derde sprong betreedt de baby de wereld van Vloeiende Overgangen. Na deze sprong zal hij of zij voor het eerst in staat zijn om soepele overgangen te herkennen in smaak, reuk, zicht, geluid, tast en ook in de lichamelijke belevingen.
  • Sprong 4: Gebeurtenissen in week 19. Bij de vierde sprong betreedt de baby de wereld van Gebeurtenissen. Waar hij of zij eerst enkel sensaties, patronen en vloeiende overgangen afzonderlijk kon waarnemen, begrijpt hij of zij nu dat deze samen horen en samen één gebeurtenis vormen!
  • Sprong 5: Relaties in week 26. Bij de vijfde sprong betreedt de baby de wereld van Relaties. Na de sprong zal hij of zij verbanden waarnemen tussen mensen en voorwerpen, waaronder de verhouding tussen objecten (in, op, tussen, naast, etc.) en de afstand tussen een persoon en een object.
  • Sprong 6: Categorieën week 37. Bij de zesde sprong betreedt de baby de wereld van Categorieën. Om de wereld te categoriseren in de ogen van je baby, zul je zien dat hij of zij alles dat zijn of haar pad kruist onderzoekt en elk detail zorgvuldig bestudeert!
  • Sprong 7: Opeenvolgingen week 46. Bij de zevende sprong betreedt de baby de wereld van Opeenvolgingen. Na deze sprong leert hij of zij series van gebeurtenissen te herkennen, te overzien en te begrijpen dat ze samen één groot geheel vormen.
  • Sprong 8: Programma\’s week 55. Bij sprong acht is je kindje inmiddels een peuter geworden. Met deze sprong betreedt de peuter de wereld van Programma\’s. Voor het eerst is hij of zij in staat om een reeks van handelingen te herkennen als één en hetzelfde programma.
  • Sprong 9: Principes in week 64. Met de negende sprong betreedt je peuter de wereld van Principes. Na deze sprong ontdekt hij of zij dat er diverse manieren zijn om een doel te bereiken, zoals liefdevol en voorzichtig of dwangmatig.
  • Sprong 10: Systemen in week 75. Met de laatste sprong van tiende, komt je dreumes in aanraking met het concept van Systemen. Hierdoor zal hij of zij in staat zijn om een eigen systeem te creëren, zoals bijvoorbeeld het realiseren van het samen vormen van een gezin met papa en mama.

Wat zijn sprongetjes?

Sprongetjes zijn mentale sprongen in de ontwikkeling van een baby. Dit wordt gekenmerkt door snelle veranderingen in de vaardigheden die de baby ontwikkelt, zoals het herkennen van gezichten en stemmen, en het waarnemen van gebeurtenissen.

Wanneer beginnen sprongetjes bij een baby?

Sprongetjes beginnen wanneer een baby ongeveer 4-5 weken oud is en blijven zich voortzetten totdat de baby ongeveer 55 weken oud is.

Hoe gaan sprongetjes in de ontwikkeling van een baby?

Sprongetjes gaan gepaard met nieuwe mentale sprongen en groeispurten. Iedere baby doorloopt de sprongetjes op een unieke manier en op hun eigen tempo.

Hoe kun je de sprongetjes van jouw baby ondersteunen?

Het is belangrijk om jouw baby de rust te geven die ze nodig hebben om de sprongetjes vol te brengen. Je kunt jouw baby ook helpen door nieuwe ervaringen aan te bieden en hen te blijven prijzen voor hun prestaties.

Wat kun je verwachten tijdens de sprongetjes van jouw baby?

Tijdens de sprongetjes zal jouw baby nieuwe vaardigheden ontwikkelen en steeds meer nieuwe dingen gaan waarnemen en leren. Je baby zal actiever worden en steeds beter de wereld om hen heen waarnemen.

Hoe belangrijk zijn sprongetjes voor de ontwikkeling van jouw baby?

Sprongetjes zijn belangrijk voor de mentale en emotionele groei van jouw baby. Ze vormen een natuurlijk onderdeel van de groei van jouw baby en zorgen voor vloeiende overgangen in de mentale ontwikkeling.

Is het normaal om sprongetjes te zien in het eerste jaar van het leven van jouw baby?

Ja, sprongetjes zijn normaal in het eerste jaar van het leven van jouw baby en zijn een onderdeel van de ontwikkeling.

\"Foto

Newborn fotoshoot ideeën

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoot ideeën\” voor leuke tips en suggesties voor jullie newborn fotoshoot!

\"Zwangerschapsshoot

De zwangerschapsshoot jurk

Lees ons blog over \”De zwangerschapsshoot jurk\” voor leuke tips en suggesties over hoe jij de perfecte zwangerschapsshoot jurk kan vinden!

\"Bruidsfotografie

Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over welke bloemen jij in welk seizoen kan gebruiken voor jouw perfecte bruidsboeket!

\"Bruidsfotografie

Het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over het bruidsboeket!

\"Newborn

Wat te doen als jouw newborn verkouden is?

Lees ons blog over \”Wat te doen als jouw newborn verkouden is\” waarin ik je alles uitleg over de verkoudheid van een newborn kindje!

\"Newborn

Newborn fotoshoots en veiligheid

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoots en veiligheid\” waarin ik je uitleg hoe we omgaan met de veiligheid tijdens de newborn fotoshoot!

\"Een

De baby foto

Lees ons blog over \”De baby foto\” waarin ik je alles uitleg over de baby foto!

\"Een

Newborn fotoshoots met ouders

Lees ons blog over de \”Newborn fotoshoots met ouders\” waarin ik je uitleg hoe jullie als ouders prachtige herinneringen kunnen vastleggen samen met jullie newborn.

\"Newborn

Alles over de baby speen

Lees ons blog over de \”Alles over de baby speen\” waarin ik je alles uitleg over de voor- en nadelen van de baby speen!

Boek nu jullie fotoshoot!

Heb ik jullie interesse gewekt na het lezen van dit artikel?
Neem dan eens vrijblijvend een kijkje op mijn portfolio pagina
of neem direct vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

4 gedachten over “Sprongetjes bij jouw baby”

  1. Erg interessant om te lezen! Het is altijd bijzonder om te zien (of te voelen 😉 hoe een kindje zich ontwikkelt, en het is alleen maar mooi dat dat bij ieder kindje op een eigen tempo gaat.

  2. Wat een mooi uitgebreid artikel. Ik vond, toen mijn kinderen nog klein waren, ook het leuk om te ontdekken wanneer de sprongetjes er waren

  3. Wat een mooi en uitgebreid artikel! Mijn zoontje is nu 10 maanden oud en mijn dochter wordt in april 3 jaar. Die sprongetjes zijn echt een ding! Ook als dreumes en peuter trouwens haha!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *