Waarom je vanaf nu in de m-stand moet fotograferen

Ben jij de trotse eigenaar van een hoogwaardige spiegelreflexcamera met een geweldige set lenzen? Verspil jouw investering niet door alleen op de automatische stand te fotograferen! Hier zijn een aantal tips om te profiteren van alles wat de m stand (handmatige modus) te bieden heeft om meer uit jouw camera te halen.

De camera weet niet hoe jouw perfecte foto eruitziet

Als je een creatieve flair aan jouw foto\’s wilt toevoegen, is automatisch fotograferen niet voldoende. Door alle opties – zoals scherpte, belichting en kleur – handmatig in te stellen, heb je meer controle over hoe de foto eruit zal zien als deze wordt afgedrukt of gedeeld. Door deze instellingen van tevoren zelf aan te passen, kun je bovendien anticiperen op wat je later nog moet of wilt nabewerken voor de laatste afwerking!

Soms heeft de camera wat hulp nodig

Als je je foto\’s naar een hoger niveau wilt tillen en prachtige details wilt vastleggen, is het tijd voor een upgrade: De m stand! Met handmatige belichting kun je creatief omgaan met tegenlicht – dus zeg maar dag tegen uitgebleekte silhouetten. Als nachtfotografie of lichtschilderen meer iets voor jou is, moet je ook daar de handen uit de mouwen steken om spetterende opnamen te maken. Dit zijn namelijk onderwerpen die je echt zelf zal moeten instellen, omdat de camera daar waarschijnlijk de fout ingaat. Met een beetje knutselen aan de knoppen van je camera zijn er geen grenzen als het gaat om het maken van prachtige kunstwerken van alledaagse momenten!

De m-stand dwingt je om na te denken

Het kiezen van de M-stand op de instelknop van je camera kan voordelig zijn als je creatief wilt zijn met je opnamen. Door alle instellingen, zoals diafragma, de iso waarde en de sluitertijd onder controle te hebben, heb je meer flexibiliteit bij het nemen van beslissingen die je een geweldige opname opleveren.

Als je bijvoorbeeld een kleiner diafragma gebruikt, kan de combinatie met een geschikte kortere sluitertijd veel beter uitpakken dan wanneer je meteen naar de A-stand (diafragma) gaat zonder eerst andere variabelen zoals de ISO-waarde of de lichtomstandigheden te overwegen – als je het aan de camera zelf overlaat, is er minder ruimte voor experimenten!

Als je zou kiezen voor de m-stand, word je gedwongen om zelf na te denken over een geschikte sluitertijd en wat voor impact die keuze heeft op je foto. Misschien pakt een klein diafragma samen met een korte sluitertijd wel veel beter uit. Je weet dan dat je je iso-waarde daarop aan moet passen, of moet zorgen voor meer licht. De m-stand dwingt je dus om na te denken over alle instellingen.

Om de relatie tussen diafragma/sluitertijd/ISO te leren

Ben je een beginnend fotograaf? Dan moet je de relatie tussen diafragma, sluitertijd en ISO leren. Uit een boek is dit maar moeilijk te leren. Met een video wordt het al makkelijker maar een handmatige instelling kan je daarbij veel beter en sneller helpen. Het maakt je bewust van de veranderingen die deze instellingen (diafragma/sluitertijd/ISO) maken terwijl je foto\’s maakt en lekker kunt experimenteren.

Het oefenen en leren op deze manier werkt goed, maar het kost tijd. Doe dit dan ook alleen als er tijd voor is en dus niet tijdens een fotoshoot. Als er geen tijd voor is, wees dan niet bang (of beschaamd) om toch de automatische instelmogelijkheden van je camera te gebruiken. Hier is namelijk helemaal niks mis mee!

Vergeet nooit, wat telt is het eindresultaat, niet de manier hoe je de camera ingesteld hebt of waarop de foto is gemaakt.

\"Fotografie

Soms pakken technische fouten goed uit

Heb je ooit een stap terug gedaan van de camera en je gerealiseerd dat je de automatische stand nog steeds uit stond? Hoewel het een riskante zet is, biedt het uitproberen van verschillende perspectieven creatieve fotomogelijkheden. Risico\’s nemen kan onverwachte resultaten opleveren die vaak veel interessanter zijn dan vasthouden aan wat voor de hand ligt! Waarom daag je jezelf de volgende keer niet uit om af te wijken van de automatische stand – misschien alleen iets onderbelicht of bewogen – en nieuwe manieren van kijken door de lens te verkennen.

Je leert zoveel beter te fotograferen!

De m-stand van jouw camera leren kennen kan in het begin ontmoedigend zijn, maar het is een investering in jezelf als fotograaf. Als je de tijd neemt om alle technische aspecten ervan te begrijpen, zal je meer uitstekende foto\’s kunnen maken! Met oefening wordt je steeds beter – dus aarzel niet om vandaag nog te beginnen en stap af van de automatische stand en ga in de m stand fotograferen!

Langere sluitertijden

Met lange sluitertijden kan je prachtig mooie foto\’s maken. De sluitertijd bepaalt bijvoorbeeld hoe bewegende objecten vastgelegd worden. Een waterval zal met een korte sluitertijd bevroren worden terwijl je met lange sluitertijden de waterval mooi wazig kunt krijgen terwijl de rest wel mooi scherp is. Dit zorgt voor een prachtig mooi effect! De sluitertijd is iets wat je op de camera instelt via de m stand of via de Tv- of S-stand waarbij de camera de rest van de instellingen automatisch bepaald. De sluitertijd zorgt er dus voor, zoals de naam al zegt, dat de sluiter van de lens langer of korter open blijft. Bij een kortere sluitertijd heeft de lens dus minder tijd om licht binnen te laten waardoor je in sommig gevallen de iso waarde wat hoger moet instellen op jouw camera wanneer er niet voldoende belichting is.

Het diafragma

Ook het diafragma is weer iets wat je handmatig of via de automatische stand kunt instellen. Het diafragma zorgt er onder andere voor dat de achtergrond scherp of juist een onscherpe achtergrond creëert. Het maken van scherpe foto\’s is natuurlijk prachtig maar wanneer je bijvoorbeeld portretfoto\’s maakt dan is het veel mooier als de achtergrond onscherp is zodat jouw model als het waren uit de foto springt. Een groot diafragma of juist een klein diafragma kan dus veel invloed uitoefenen op jouw foto.

Zet jouw camera eens in de m stand en probeer eens te experimenteren met het diafragma. Een groot diafragma wordt bijvoorbeeld aangeduid als f/2.8 terwijl een kleiner diafragma wordt aangeduid als f/25 bijvoorbeeld. Vergeet ook niet de juiste sluitertijd in te stellen wanneer je met het diafragma gaat spelen.

Ruis voorkomen tijdens het fotograferen

Wanneer je fotografeert moet je soms een hogere iso waarde of juist een lagere iso waarde gebruiken, afhankelijk van de beschikbare lichtbronnen en de sfeer die je wilt creëren.

Wil je voorkomen dat er veel ruis op je foto\’s zichtbaar is? Zorg dan dat je beschikt over een of meerdere goede lichtbronnen tijdens het fotograferen. Een flitser kan natuurlijk ook uitkomst bieden. Het is daarom belangrijk dat je altijd voordat je begint aan een fotoshoot dat je kijkt naar de hoeveelheid licht die beschikbaar is (natuurlijk licht). Je kan deze eventueel aanvullen met lampen of een reflectie scherm of meerdere flitsers.

Een goede belichting is de sleutel naar goede foto\’s, zorg dus dat je zo veel mogelijk controle hebt over het licht om ruis te voorkomen en natuurlijk ook zodat je een zo laag mogelijk iso waarde kunt gebruiken.

Probeer altijd jouw foto\’s op een zo laag mogelijk iso te maken. De moet de ISO-waarde alleen verhogen wanneer dit noodzakelijk is voor een goed belichte, en scherpe foto.

Portretfotografie en de m stand van jouw camera

Zeker wanneer je een interesse hebt in portretfotografie is fotograferen in de m stand erg belangrijk. Denk eens aan een low key foto bijvoorbeeld. Hierbij maak je gebruik van het licht dat op jouw model schijnt en de dankzij de stand van jouw camera (diafragma/sluitertijd/ISO) zal je zien dat je een schitterend mooie foto kan maken welke perfect donker is zonder bewegingsonscherpte of enig vorm van ruis. Probeer eens een mooie foto te maken in een donkere ruimte met gericht licht op één specifiek gedeelte van het model en deel de foto op een van mijn social media profielen. Ik ben benieuwd naar jouw werk!

\"Fotografie

Nabewerking van jouw foto\’s

Natuurlijk hoef je niet dé perfecte foto te schieten in één keer. Heel veel van de foto\’s die je tegenwoordig op internet of in een magazine ziet zijn achteraf nog bewerkt door de fotografen of een andere specialist. Dus ook wanneer je in de eerste instantie niet blij bent met een foto, dan hoef je deze niet weg te gooien. Je kan nog veel doen aan de belichting en dankzij de mogelijkheden van het instellen van kleuren, contrast en andere mogelijkheden kan je een foto toch nog aanzienlijk verbeteren.

Tijdens het foto\’s maken kan het bijvoorbeeld zijn dat je een ontzettend mooie lichtstraat ziet tussen de bomen door. Achteraf valt het op dat de lichtstraat niet zo heel goed zichtbaar is. Met een programma zoals Adobe Lightroom of Adobe Photoshop kan je dit heel makkelijk aanpassen en de belichting verbeteren zodat je met het blote oog een perfect beeld krijgt van wat jij in eerste instantie wilde vastleggen, die mooie lichtstraal!

Bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte is een fotografische techniek die wordt gebruikt om beweging en actie in een beeld vast te leggen. In plaats van de actie te bevriezen zoals bij gewone foto\’s, kan de fotograaf met bewegingsonscherpte de energie en beweging van een onderwerp vastleggen door bewegende delen van het beeld te vervagen. Dit zorgt voor een dynamische uitstraling van de foto en geeft deze een element van leven dat je niet krijgt met statische beelden

Effectief gebruik van bewegingsonscherpte

Er zijn verschillende manieren om bewegingsonscherpte effectief te gebruiken in fotografie. De meest gebruikelijke manier is door een lange sluitertijd te gebruiken (1/60e seconde of langer) en de camera met het bewegende onderwerp mee te bewegen (of omgekeerd) tijdens het fotograferen. Hierdoor ontstaat een streperig effect waarbij de achtergrond wazig lijkt maar het onderwerp relatief scherp blijft, waardoor het er bijna spookachtig uitziet.

Je kunt ook kortere sluitertijden gebruiken (1/1000ste seconde of sneller) en je camera draaien tijdens het fotograferen terwijl je meerdere opnamen maakt van één scène; dit resulteert in meerdere strepen in je beeld, wat meer dynamiek toevoegt aan je foto. Als je meer abstracte beelden wilt maken, kan je experimenteren met zoomen terwijl je fotografeert met lange sluitertijden; hierdoor ontstaan strepen langs gebieden waarop tijdens de belichtingstijd is in- of uitgezoomd

Je kunt bewegingsonscherpte ook creatief gebruiken bij het fotograferen van stilstaande objecten; als je je camera bijvoorbeeld op een statief zet en de sluiter langer dan normaal open laat, worden mensen of objecten die door het beeld bewegen, vastgelegd als strepen in plaats van scherpe details – waardoor een abstract beeld met veel beweging ontstaat! Deze techniek werkt natuurlijk het beste als je \’s nachts of bij weinig licht fotografeert, omdat er dan niet veel omgevingslicht in je lens valt, waardoor je belichtingsresultaten zouden kunnen veranderen

Een betere fotograaf worden

Denk dus de volgende keer dat je foto\’s gaat maken aan het instellen van de sluitertijd, de iso waarde en het diafragma om zo meer controle te kunnen uitoefenen terwijl je fotografeert.

Je zult zien dat wanneer je genoeg oefent en deze tips volgt, je binnen de kortste keren een betere fotograaf zult worden en je in grote stappen vooruit zal gaan. En dat terwijl je meer controle over je camera\’s zult hebben omdat je fotografeert in de m stand.

\"Bruidstaarten

Bruidstaarten

Lees ons blog over \”bruidstaarten\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Trouwen in Rotterdam

Lees ons blog over \”Trouwen in Rotterdam\” voor meer informatie over waarom het ontzettend leuk is om in de gemeente Rotterdam te trouwen!

\"Portretfotografie

Portretfoto\’s maken

Lees ons blog over \”Portretfoto\’s maken\” voor meer informatie over hoe je de perfecte portretfoto kunt maken!

\"Newborn

Newborn fotoshoot ideeën

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoot ideeën\” voor leuke tips en suggesties voor jullie newborn fotoshoot!

\"Zwangerschapsshoot

De zwangerschapsshoot jurk

Lees ons blog over \”De zwangerschapsshoot jurk\” voor leuke tips en suggesties over hoe jij de perfecte zwangerschapsshoot jurk kan vinden!

\"Bruidsfotografie

Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over welke bloemen jij in welk seizoen kan gebruiken voor jouw perfecte bruidsboeket!

\"Bruidsfotografie

Het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over het bruidsboeket!


\"Blog


\"\"


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Fotografie


\"Portretfotografie


\"Fotografie


\"Fotografie


\"Fotografie


\"Fotografie

Boek nu jullie fotoshoot!

Heb ik jullie interesse gewekt na het lezen van dit artikel?
Neem dan eens vrijblijvend een kijkje op mijn portfolio pagina
of neem direct vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *