Wat is bokeh? Zo maak je verbluffende onscherpte in je foto’s

Bokeh is een term die wordt gebruikt om de kwaliteit van onscherpte in een foto te beschrijven. Het is een Japans woord dat \”onscherpte\” betekent, en het verwijst naar de onscherpe delen van een afbeelding die worden gecreëerd wanneer een onderwerp is scherp gesteld en de achtergrond of voorgrond onscherp is.

Bokeh kan een mooie esthetische kwaliteit toevoegen aan een foto, vooral bij portretten, macrofotografie en andere soorten fotografie waarbij een beperkte scherptediepte wenselijk is.

Het kan ook helpen om de aandacht van de kijker op het onderwerp te vestigen en de achtergrond af te leiden.

\"Bokeh\"

Om verbluffende bokeh te creëren, zijn er verschillende factoren waarmee je rekening moet houden bij het maken van jouw foto\’s. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen:

 1. Gebruik een lens met een groot diafragma: Het diafragma bepaalt de hoeveelheid licht die door de lens komt en hoeveel scherptediepte er wordt gecreëerd. Een lens met een groot diafragma (klein f-getal) creëert een ondiepe scherptediepte en een meer uitgesproken bokeh.

 2. Kies het juiste onderwerp: Om mooie bokeh te creëren, moet het onderwerp scherp zijn terwijl de achtergrond of voorgrond onscherp is. Kies een onderwerp dat duidelijk afsteekt tegen de achtergrond en vermijd drukke of afleidende achtergronden.

 3. Positioneer het onderwerp op de juiste afstand: De afstand tussen het onderwerp en de achtergrond beïnvloedt de kwaliteit van de bokeh. Hoe verder de achtergrond van het onderwerp verwijderd is, hoe zachter de bokeh zal zijn.

 4. Experimenteer met verschillende lenzen en diafragmawaarden: Elke lens heeft een unieke bokeh-kwaliteit, dus experimenteer met verschillende lenzen en diafragmawaarden om de look te vinden die het beste bij jouw foto past.

 5. Overweeg de achtergrond: De kwaliteit van de bokeh kan ook worden beïnvloed door de achtergrond. Een egale, onscherpe achtergrond kan een mooie, romige bokeh creëren, terwijl een achtergrond met lichtpuntjes (zoals lichtjes in de stad of zonlicht door bladeren) een bokeh-effect kan geven met heldere, ronde lichtvlekken.

 6. Houd rekening met de afstand tot het onderwerp: De afstand tussen de lens en het onderwerp kan ook de kwaliteit van de bokeh beïnvloeden. Hoe dichter de lens bij het onderwerp is, hoe onscherper de achtergrond zal zijn en hoe prominenter de bokeh.

 7. Gebruik een telelens: Telelenzen hebben een smaller gezichtsveld en creëren een meer gecomprimeerd beeld, waardoor de achtergrond verder lijkt te zijn en de bokeh meer uitgesproken wordt.

 8. Probeer meerdere brandpuntsafstanden uit: Het kan leuk zijn om te experimenteren met verschillende brandpuntsafstanden om verschillende bokeh-effecten te creëren. Een korte brandpuntsafstand kan bijvoorbeeld zorgen voor een wazige achtergrond met kleinere, meer uitgesproken lichtvlekken, terwijl een langere brandpuntsafstand kan leiden tot een zachtere, romige bokeh.

 1. Gebruik een voorwerp als frame: Een andere manier om bokeh toe te voegen aan je foto\’s is door een voorwerp te gebruiken als frame voor je onderwerp. Dit kan bijvoorbeeld een bloem zijn die je gebruikt om je onderwerp in te kaderen. De onscherpe bloemblaadjes zullen bijdragen aan de bokeh en een mooie, dromerige sfeer creëren.

 2. Speel met de lichtomstandigheden: Licht kan een grote invloed hebben op de kwaliteit van de bokeh. Fotografeer bijvoorbeeld bij zonsondergang of zonsopgang, wanneer het licht zacht en warm is, of probeer te fotograferen bij weinig licht om een meer dramatisch bokeh-effect te creëren.

 3. Bewerk je foto\’s: Hoewel het mogelijk is om mooie bokeh-effecten te creëren in de camera, kan je ook bewerkingstools gebruiken om je foto\’s te verbeteren. Bijvoorbeeld, met een onscherpte-filter kun je de bokeh nog meer benadrukken en de foto een dromerig effect geven.

 4. Oefen, oefen, oefen: Zoals bij alles in de fotografie, zal het oefenen van je vaardigheden leiden tot betere resultaten. Blijf oefenen en experimenteren met verschillende technieken en je zult merken dat je bokeh-foto\’s steeds beter worden.

Bokeh kan een geweldige manier zijn om de aandacht te vestigen op je onderwerp en een mooie sfeer te creëren in je foto\’s.

Door deze tips te volgen en te experimenteren met verschillende technieken, kan je bokeh-foto\’s maken die verbluffend zijn en een echte toevoeging zijn aan je fotografieportfolio. Vergeet niet om te genieten van het proces en je eigen creativiteit toe te voegen om unieke en persoonlijke foto\’s te maken.

\"Newborn

Wat te doen als jouw newborn verkouden is?

Lees ons blog over \”Wat te doen als jouw newborn verkouden is\” waarin ik je alles uitleg over de verkoudheid van een newborn kindje!

\"Newborn

Newborn fotoshoots en veiligheid

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoots en veiligheid\” waarin ik je uitleg hoe we omgaan met de veiligheid tijdens de newborn fotoshoot!

\"Een

De baby foto

Lees ons blog over \”De baby foto\” waarin ik je alles uitleg over de baby foto!

Boek nu jullie fotoshoot!

Heb ik jullie interesse gewekt na het lezen van dit artikel?
Neem dan eens vrijblijvend een kijkje op mijn portfolio pagina
of neem direct vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *