Alles over de baby speen!

De speen, een klein maar belangrijk onderdeel in de opvoeding van een baby. Veel ouders maken zich zorgen over het juiste gebruik van een speen en of het wel goed is voor hun baby.

In dit blog artikel gaan we in op de verschillende soorten spenen, hoe je de speen het beste kunt reinigen en de uitkomsten van het gebruik van een speen.

Verschillende soorten spenen

Er zijn verschillende soorten spenen op de markt, zoals de natural speen, orthodontische speen, dental speen en de fopspeen. Elke speen heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. De natural speen is bijvoorbeeld gemaakt van natuurlijk rubber en is speciaal ontworpen om zo dicht mogelijk bij de borst aan te sluiten. Dit zorgt ervoor dat de baby comfortabel kan drinken en de speen ook nog eens goed is voor de groei en ontwikkeling van de kaak van de baby.

De orthodontische speen is ontworpen om de natuurlijke positie van de tanden en kaak van de baby te ondersteunen. Deze speen is voorzien van speciale uitsparingen en groeven waardoor de baby beter kan drinken en ook nog eens het speen zuigt. Hierdoor is de orthodontische speen een uitkomst voor ouders die zich zorgen maken over de groei en ontwikkeling van de tanden en kaak van hun baby.

Reinig de speen goed

Het is belangrijk om de speen regelmatig te reinigen, vooral na gebruik. Hierdoor blijft de speen hygiënisch en zijn er geen bacteriën aanwezig die de gezondheid van de baby kunnen schaden. Een goede manier om de speen te reinigen is door hem na gebruik te steriliseren en daarna te wassen met warm water en zeep. Let er wel op dat de verpakking staat vermeld of de speen geschikt is voor sterilisatie.

Problemen met borstvoeding

Het gebruik van een speen kan uitkomst bieden voor ouders die problemen ondervinden met borstvoeding. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat de baby moeite heeft met drinken aan de borst of dat de moeder te weinig melk heeft. Een speen kan hierbij uitkomst bieden, omdat de baby hierdoor toch de voeding krijgt die hij nodig heeft. Ook kan het gebruik van een speen helpen bij het laten slaap vallen van een baby met een volle maag.

De nadelen van een speen

Het is belangrijk om te realiseren dat het gebruik van een speen ook nadelen kan hebben, zoals het vertragen van de groei en ontwikkeling van de kaak en het tandvlees. Ook kan het gebruik van een fopspeen afbreuk doen aan de beschermende effecten van borstvoeding, die onder andere bijdragen aan een goede immuunsysteem en minder kans op ziektes bij de baby.

Daarom is het verantwoord gebruik van een speen belangrijk. Het is aan te raden om de baby de mogelijkheid te geven om aan de borst te drinken, en de speen als aanvulling te gebruiken. Ook is het verstandig om de speen op de juiste momenten te gebruiken, zoals wanneer de baby moe is of honger heeft, en niet als afleiding tijdens het slapen. Bij sommige baby\’s is het gebruik van een speen overbodig, en is het beter om andere technieken te gebruiken zoals knuffelen of een luier vervangen.

Speen weg na 6 weken

Het gebruik van een speen is meestal niet nodig na zes weken, omdat de baby dan al in staat is om goed te drinken aan de borst. Het is echter wel belangrijk om rekening te houden met de individuele behoeften van de baby en hierin af te stemmen met de arts of verloskundige.

\"Newborn

De kalmerende werking van de speen

Een van de grootste voordelen van het gebruik van een speen voor babies is de kalmerende werking die het kan hebben. Veel baby\’s vinden het geruststellend om te zuigen, en dit kan helpen bij het inslapen, het kalmeren tijdens een huilbui of wanneer ze gestrest zijn.

De speen kan ook helpen bij het reguleren van de hartslag en ademhaling, en het verminderen van stresshormonen, wat leidt tot een gevoel van rust en ontspanning bij de baby. Bovendien kan het zuigen aan de speen de productie van moedermelk stimuleren, wat zorgt voor een vollere maag en een beter gevoel van verzadiging voor de baby.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat het gebruik van een speen alleen kalmerend werkt als de baby de juiste voeding krijgt en zich comfortabel voelt. Het is daarom aan te raden om de verpakking staat te controleren voordat je de speen gebruikt, en de speen regelmatig te reinigen volgens de instructies op de verpakking.

Spraakproblemen door een speen?

Het gebruik van een speen kan inderdaad enige impact hebben op de spraakontwikkeling van een baby. Het is echter belangrijk om te weten dat dit niet altijd het geval is en dat het afhangt van verschillende factoren. Als een baby de natural speen of orthodontische speen regelmatig gebruikt, kan dit in sommige gevallen invloed hebben op de manier waarop zij leert drinken en praten. Een speen zuigt immers op een andere manier dan de borst en dit kan de spraakontwikkeling beïnvloeden.

Desalniettemin is het belangrijk om te benadrukken dat de meeste spenen, zowel de natural speen als de orthodontische speen, geen negatieve uitkomst bieden voor de spraakontwikkeling van een baby. Het is echter altijd verstandig om het gebruik van een fopspeen op verantwoorde manier toe te passen. Dit betekent bijvoorbeeld dat de speen regelmatig gereinigd moet worden en dat de verpakking staat vermeld of de speen geschikt is voor het juiste moment.

De verschillende vormen van spenen

Er zijn diverse vormen van spenen beschikbaar voor baby\’s. De meest gebruikte zijn de fopspeen en de orthodontische speen. Een natural speen is gemaakt van natuurlijk rubber en heeft een meer natuurlijke vorm. Hierdoor lijkt het op een borst, wat fijn kan zijn voor baby\’s die overgestapt zijn op flesvoeding of voor baby\’s die borstvoeding krijgen en af en toe een speen willen.

Een orthodontische speen is ontworpen met het tanden en kaakonderzoek van baby\’s in het achterhoofd. Deze speen zorgt ervoor dat de baby de juiste zuigtechniek aanleert en vermindert het risico op tand- en kaakafwijkingen. Een dental speen is speciaal ontworpen voor baby\’s die nog niet overgestapt zijn op flesvoeding en die nog borstvoeding krijgen.

Het is belangrijk om de speen regelmatig te reinigen en vervangen wanneer deze beschadigd is. Dit verhoogt namelijk de hygiëne en vermindert het risico op bacteriële infecties. Het gebruik van een speen en de uitkomst hiervan, hangt af van het juiste moment, de verpakking en hoe het verantwoord gebruikt wordt.

Hoewel het gebruik van een speen in sommige gevallen spraakproblemen kan veroorzaken, is dit niet altijd het geval. Baby\’s die een speen gebruiken en leren drinken, zullen zich geborgen voelen en beter kunnen inslapen met een volle maag. Een speen kan bovendien een beschermende effect hebben tijdens het slapen en zuigen op een speen zuigt de baby juist aan.

In de eindfase van de speenperiode is het verstandig om baby\’s te helpen leren zonder speen te slapen en te drinken. Dit kun je doen door op zoek te gaan naar andere manieren, zoals knuffels of het gebruik van andere technieken. Handige tips en adviezen kun je ontvangen via een e mail of door een e mailadres achter te laten.

In de meeste gevallen biedt het gebruik van een speen uitkomst en is het belangrijk om deze te gebruiken op een verantwoorde manier en op het juiste moment. Na ongeveer zes weken kunnen baby\’s overstappen op een fopspeen en na ongeveer 6 maanden is het verstandig om het gebruik van een speen helemaal te stoppen. Dit is omdat het gebruik van een speen op latere leeftijd invloed kan hebben op de groei en de ontwikkeling van de tanden en het gebit. Het is aan te raden om op het juiste moment over te stappen op een andere manier om de baby in slaap te helpen vallen, bijvoorbeeld door het geven van een volle maag of door andere technieken te gebruiken.

Een rubberen of siliconen speen?

Er zijn verschillende soorten materiaal beschikbaar voor spenen, waaronder rubber en siliconen. Beide materialen hebben hun eigen voordelen en nadelen.

Rubber spenen zijn gemaakt van natuurlijk rubber en zijn daarom milieuvriendelijker dan siliconen spenen. Bovendien zijn rubber spenen zacht en flexibel, waardoor ze comfortabel zijn voor baby\’s om op te zuigen. Echter, rubber spenen kunnen vervormen na verloop van tijd, waardoor ze minder hygiënisch zijn.

Aan de andere kant zijn siliconen spenen duurzamer en makkelijker schoon te maken. Ze houden hun vorm en blijven hygiënisch, zelfs na veel gebruik. Echter, sommige baby\’s vinden siliconen spenen harder en minder comfortabel om op te zuigen dan rubber spenen.

\"Newborn

Hulpmiddel bij het slapen

Veel ouders vinden het lastig om hun baby in slaap te krijgen en te laten blijven slapen. Daarom wordt het gebruik van een speen vaak als hulpmiddel ingezet om de baby snel in slaap te krijgen en te laten blijven slapen. Een speen helpt bij het in slaap vallen voor de baby door het beschermende effect dat het heeft op de baby\’s mond en keel. Dit kan de angst en spanning die de baby kan ervaren tijdens het slapen verminderen. Het is wel belangrijk om te weten dat het gebruik van een speen als hulpmiddel tijdens het slapen niet altijd nodig is. Soms kunnen ouders ook andere technieken gebruiken, zoals het instoppen van de baby of het zachtjes wiegen van de baby totdat deze in slaap is. Het is ook belangrijk om te zorgen dat de baby met een volle maag gaat slapen, zodat hij of zij met een gerust hart kan slapen. 

Minder kans op de wiegendood

Het gebruik van een speen kan ook een preventieve rol spelen in verband met wiegendood. Het zuigen aan een speen kan namelijk helpen bij het reguleren van de ademhaling van de baby tijdens het slapen.

Uit onderzoek blijkt dat baby\’s die gebruik maken van een speen tijdens het slapen, een verminderd risico op wiegendood hebben.

Echter is het wel belangrijk om te realiseren dat een speen geen garantie biedt tegen wiegendood en er altijd andere preventieve maatregelen moeten worden genomen, zoals het plaatsen van de baby op de rug tijdens het slapen en het vermijden van oververhitting.

Melkproductie

De speen is niet alleen een hulpmiddel om te helpen met het inslapen, maar het kan ook invloed hebben op de melkproductie van de moeder.

Als de baby teveel aan de speen zuigt in plaats van aan de borst, kan dit leiden tot een afname van de hoeveelheid melk die de moeder produceert. Dit komt omdat de baby dan niet voldoende zuigtijd aan de borst heeft om de productie van moedermelk op gang te houden.

Daarom is het belangrijk om de speen te gebruiken in combinatie met borstvoeding, zodat de baby voldoende zuigtijd aan de borst heeft.

Risico op middenoorontsteking

Het gebruik van een speen is niet alleen handig voor het kind, maar het kan ook bepaalde risico\’s met zich meebrengen. Eén daarvan is het risico op middenoorontsteking.

Bij een baby die veel slaapt met een speen in zijn mond, kan de speen de gehoorgang blokkeren. Hierdoor kan er slijm en vocht opgehoopt raken, wat het risico op middenoorontsteking vergroot.

Daarom is het belangrijk om te letten op de houding van het kind tijdens het slapen met een speen en om regelmatig de speen te reinigen.

Het is ook verstandig om de speen regelmatig te vervangen om te voorkomen dat er bacteriën op de speen achterblijven.

Als een baby last krijgt van middenoorontsteking, is het verstandig om naar de huisarts te gaan en het gebruik van een speen tijdelijk te beperken.

Dus, wel of geen fopspeen?

Er zijn verschillende adviezen over het gebruik van een speen voor je baby en het is uiteindelijk aan jou om een beslissing te nemen. Als je nog steeds twijfelt, geef ik je hieronder een samenvattend advies.

Volgens het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid kan het gebruik van een fopspeen de veiligheid van je baby bevorderen, zolang het op verantwoorde wijze wordt gebruikt. Dit betekent:

  • Wacht met het geven van een speen totdat de borstvoeding goed op gang is gekomen en soepel verloopt. Als je enkel flesvoeding geeft, is uitstel niet nodig.
  • Beperk het gebruik van de fopspeen tot het helpen bij het inslapen en bij ongemakken, als je zeker weet dat het geen honger is (bijvoorbeeld darmkrampjes).

\"Bruidstaarten

Bruidstaarten

Lees ons blog over \”bruidstaarten\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Trouwen in Rotterdam

Lees ons blog over \”Trouwen in Rotterdam\” voor meer informatie over waarom het ontzettend leuk is om in de gemeente Rotterdam te trouwen!

\"Foto

Newborn fotoshoot ideeën

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoot ideeën\” voor leuke tips en suggesties voor jullie newborn fotoshoot!

\"Zwangerschapsshoot

De zwangerschapsshoot jurk

Lees ons blog over \”De zwangerschapsshoot jurk\” voor leuke tips en suggesties over hoe jij de perfecte zwangerschapsshoot jurk kan vinden!

\"Bruidsfotografie

Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over welke bloemen jij in welk seizoen kan gebruiken voor jouw perfecte bruidsboeket!

\"Bruidsfotografie

Het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over het bruidsboeket!

\"Newborn

Wat te doen als jouw newborn verkouden is?

Lees ons blog over \”Wat te doen als jouw newborn verkouden is\” waarin ik je alles uitleg over de verkoudheid van een newborn kindje!

\"Newborn

Newborn fotoshoots en veiligheid

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoots en veiligheid\” waarin ik je uitleg hoe we omgaan met de veiligheid tijdens de newborn fotoshoot!

\"Een

De baby foto

Lees ons blog over \”De baby foto\” waarin ik je alles uitleg over de baby foto!

\"Een

Newborn fotoshoots met ouders

Lees ons blog over de \”Newborn fotoshoots met ouders\” waarin ik je uitleg hoe jullie als ouders prachtige herinneringen kunnen vastleggen samen met jullie newborn.

Boek nu jullie fotoshoot!

Heb ik jullie interesse gewekt na het lezen van dit artikel?
Neem dan eens vrijblijvend een kijkje op mijn portfolio pagina
of neem direct vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *