Wat te doen als jouw newborn verkouden is?

Een verkoudheid bij een newborn kan stressvol zijn, maar het is belangrijk om te weten dat het een veel voorkomend probleem is en dat er stappen zijn die jij als ouder kunt nemen om de verkoudheid van jouw baby te verlichten.

Het is natuurlijk erg vervelend wanneer jouw newborn verkouden is. Ze zijn net geboren, hebben nog geen weerstand opgebouwd en kunnen dus tot wel 10 keer in één jaar ziek worden.

Toch zijn er enkele belangrijke dingen waar je op moet letten, en een aantal dingen die je kan doen om jouw kleine prins of prinsesje te helpen om zichzelf beter te voelen.

Hieronder vind je een aantal nuttige tips voor het verzorgen van jouw newborn wanneer hij of zij verkouden is.

  1. Hydrateren: Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat jouw baby voldoende vocht krijgt om de verkoudheid te verlichten. Geef jouw baby frequent kleine hoeveelheden voeding, zowel borst- als flesvoeding.
  2. Stoom en vochtigheid: Een verkoelde newborn heeft meer baat bij vochtige lucht. Stoom een badkamer op door te douchen of heet water te laten lopen en laat jouw baby daarna daarin vertoeven voor een paar minuten. Het helpt ook om een luchtbevochtiger in de slaapkamer van jouw baby te plaatsen.
  3. Houd het hoofd van jouw baby schoon: Veeg de neus van jouw baby regelmatig schoon met een zoutoplossing of neusdruppels. Dit helpt om congestie te verminderen en maakt het gemakkelijker voor jouw baby om te ademen.
  4. Vermijd koude lucht: Probeer de tocht te vermijden en houd jouw baby warm, vooral bij het buiten zijn. Zorg ervoor dat de kamer waarin jouw baby slaapt niet te koud is.
  5. Overleg met jouw kinderarts: Als jouw baby last blijft houden van congestie, hoest of koorts, overleg dan met jouw kinderarts. Zij kunnen bepalen of er medicijnen nodig zijn en of er verder onderzoek nodig is. 

Blijf bij een verkoudheid jouw newborn goed in de gaten houden en overleg met jouw kinderarts als je bezorgd bent. Samen kun je ervoor zorgen dat jouw baby weer gezond wordt en snel weer aan de slag gaat met het ontdekken van de wereld.

Het is belangrijk om te onthouden dat een verkouden newborn een veelvoorkomend probleem is en dat de meeste gevallen vanzelf overgaan binnen één a twee weken.

Voldoende rust

Zorg voor voldoende rust en verzorging voor jouw baby en blijf goed op de hoogte van hun toestand. Als jouw baby koorts heeft, diarree of andere ernstige symptomen vertoont, is het belangrijk om onmiddellijk contact op te nemen met jouw kinderarts.

Het is altijd beter om voorzichtig te zijn en jouw baby de zorg en aandacht te geven die hij of zij nodig heeft, zodat jouw baby gezond en gelukkig opgroeit.

Preventieve maatregelen

Het is ook belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om te helpen voorkomen dat jouw newborn verkouden wordt. Was jouw handen regelmatig, houd jouw baby uit de buurt van mensen die verkouden zijn en bescherm jouw baby tegen rook en andere luchtvervuiling. Het is ook belangrijk om jouw baby te vaccineren volgens het vaccinatieschema van jouw kinderarts, omdat dit helpt om hen te beschermen tegen veel voorkomende ziektes, waaronder verkoudheid.

Een gezonde levensstijl

In het algemeen is het belangrijk om een gezonde levensstijl te onderhouden voor jou en jouw gezin, waaronder een gezonde voeding, voldoende slaap en regelmatige beweging. Dit kan helpen bij het verbeteren van jouw immuunsysteem en bij het voorkomen van verkoudheid en andere ziekten. De kans is namelijk erg groot dat als jij ziek wordt, jouw newborn ook ziek wordt en dat wil je natuurlijk proberen te voorkomen.

\"Newborn\"

Wat is verkoudheid?

Een verkoudheid is een ontsteking die ontstaat door een virus in de neus, keel en bijholten. Het virus is de oorzaak van de verkoudheid en er zijn veel verschillende soorten die dit kunnen veroorzaken. Wanneer je baby meerdere keren op rij verkouden wordt, betekent dit dat het telkens om een ander virus gaat.

Een verkoudheidsvirus verspreidt zich via de lucht of via je handen. Je baby kan bijvoorbeeld besmet worden wanneer hij besmette lucht inademt of omdat hij speelgoed aanraakt waar een verkouden kindje mee gespeeld heeft.

Je baby heeft nog niet veel weerstand tegen virussen opgebouwd, omdat hij er nog niet veel mee in contact is gekomen. Je baby kan daardoor tot wel tien keer per jaar verkouden worden.

De weerstand van een baby en verkoudheid

Een baby is nog niet eerder blootgesteld aan de meeste verkoudheidsvirussen en heeft dus nog geen weerstand opgebouwd. Hierdoor kunnen ze tot tien keer per jaar verkouden worden, afhankelijk van de weerstand die ze nog aan het opbouwen zijn. Naarmate een kind ouder wordt, zal het minder snel en minder frequent verkouden zijn.

Symptomen verkouden baby

Je baby kan de volgende symptomen vertonen:

  • Slecht slapen door de verkoudheidsklachten
  • Ontstoken, tranende of prikkende ogen
  • Niezen
  • Hoesten
  • Snotneus
  • Loopneus
  • Verstopte neus
  • Hangerig en veel huilen
  • Keelpijn en hoofdpijn

Is een verkoudheid bij een baby een zorgwekkende aangelegenheid?

In de meeste gevallen is een verkoudheid bij een baby een relatief ongevaarlijke aandoening en zal deze vanzelf overgaan binnen een periode van maximaal 2 weken. Echter, wanneer de verkoudheid gepaard gaat met bepaalde symptomen, is het verstandig om contact op te nemen met een huisarts:

  • Als de temperatuur van de baby boven de 38 graden stijgt (koorts) en deze aanhoudt voor minimaal 24 uur
  • Als de baby suf is en/of benauwd
  • Als de baby significant minder drinkt dan gebruikelijk
  • Als de verkoudheid na 2 weken nog niet verminderd of genezen is
  • Wanneer je om andere redenen bezorgd bent

\"\"

Wanneer contact opnemen met de huisarts?

Een verkoudheid gaat
normaal gesproken binnen 1 à 2 weken vanzelf over. Je hoeft met je verkouden newborn dus niet langs je huisarts. Neem wel contact op als je newborn verkouden is en last heeft van de volgende klachten:

  • Minimaal 24 uur een temperatuur van boven de 38 graden
  • Veel minder drinken dan normaal
  • Sufheid
  • Benauwdheid
  • Een piepende ademhaling
  • De verkoudheid gaat niet over

\"Bruidstaarten

Bruidstaarten

Lees ons blog over \”bruidstaarten\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Trouwen in Rotterdam

Lees ons blog over \”Trouwen in Rotterdam\” voor meer informatie over waarom het ontzettend leuk is om in de gemeente Rotterdam te trouwen!

\"Newborn

Newborn fotoshoot ideeën

Lees ons blog over \”Newborn fotoshoot ideeën\” voor leuke tips en suggesties voor jullie newborn fotoshoot!

\"Zwangerschapsshoot

De zwangerschapsshoot jurk

Lees ons blog over \”De zwangerschapsshoot jurk\” voor leuke tips en suggesties over hoe jij de perfecte zwangerschapsshoot jurk kan vinden!

\"Bruidsfotografie

Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Bloemen per seizoen voor het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over welke bloemen jij in welk seizoen kan gebruiken voor jouw perfecte bruidsboeket!

\"Bruidsfotografie

Het bruidsboeket

Lees ons blog over \”Het bruidsboeket\” voor leuke tips en meer informatie over het bruidsboeket!

Boek nu jullie fotoshoot!

Heb ik jullie interesse gewekt na het lezen van dit artikel?
Neem dan eens vrijblijvend een kijkje op mijn portfolio pagina
of neem direct vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie en mijn beschikbaarheid.


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *