Wil jij alles te weten komen over portretfotografie?

Portretfotografie is een vorm van fotografie die erop gericht is de persoonlijkheid van een persoon of een groep mensen vast te leggen door gebruik te maken van effectieve verlichting, achtergronden en poses.

Een portretfoto kan artistiek of klinisch zijn. Portretfotografie is een van mijn favoriete bezigheden en ik leg je dan ook dolgraag meer uit over portretfotografie en de mogelijkheden die ik jou kan bieden. Bekijk enkele van de door mij gemaakte portretfoto\’s in mijn portfolio.

Portretfotografie is een prachtige manier om herinneringen vast te leggen. Denk aan je vader en moeder, je (kleine) kinderen of schoonkinderen maar ook aan je familieleden of zelfs je dierbare huisdieren. Professionele fotografen kunnen jouw portret als eeuwige herinnering vastleggen.

Het vastleggen van een prachtig portret is zowel een kunst als een wetenschap, er komt namelijk veel bij kijken. De juiste iso waarde, veel camera instellingen, diffuus licht, zacht licht, harde schaduwen, onscherpe achtergrond en noem maar op. Je kan zo veel technieken en stijlen gebruiken tegenwoordig. Denk maar eens aan het mooie bokeh effect welke een grote impact heeft op mooie foto\’s. Daarnaast zijn er ook nog veel andere factoren welke belangrijk zijn voor een goede portretfoto. Denk aan het effectieve brandpuntsafstand, scherpe foto\’s, direct zonlicht, een goede techniek en natuurlijk een duidelijke uitleg van de fotograaf die de portretfoto\’s maakt.

Als jouw portretfotograaf heb ik de kennis en ervaring om ervoor te zorgen dat jouw foto\’s niet alleen mooi zijn, maar ook jouw unieke persoonlijkheid weerspiegelen. Ik neem de tijd om mijn klanten te leren kennen, zodat ik hun visie en wensen volledig  begrijp en precies weet waar ze naar op zoek zijn.

Ik denk graag met jullie mee om de perfecte portret foto\’s te maken.

\"Portretfotografie

Portretfotografie stijlen

Portretfotografie biedt veel verschillende stijlen en resultaten. Denk aan zwart en wit foto\’s, vintage, earthy, light and airy of een totaal andere look zoals bijvoorbeeld de Instagram look!

Qua stijlen kan je denken aan onder andere de klassieke portretfotografie zoals je waarschijnlijk in het trouwalbum van je ouders hebt gezien. Deze stijl heeft de neiging om iets formeler over te komen

Artistieke portretfotografie zorgen er voor dat jullie portretfoto er als een “kunstwerk” uit komt te zien. Ze trekken er vaak op uit, bijvoorbeeld naar een prachtige heiden, en maken een kunstwerk van jouw portret foto.

Naast deze “stijlen” heb je ook verschillende “stijlen” qua de hoeveelheid die op de foto gezet wordt. Een “full face” portretfoto is een foto waarin jouw gezicht centraal staat. Buiten jouw gezocht om zal er niet veel meer zichtbaar zijn in de foto. Geen hals of buste dus bijvoorbeeld. Portretfotografie van deze stijl legt dus echt de focus en nadruk op jouw gezicht en zorgt er voor dat deze prachtig mooi op de foto zal staan.

Bij een “buste portret” zal jouw gezicht, hals en buste op de foto komen te staan. Je ziet dus al iets meer van de persoon die jij bent op dit soort foto\’s.

Bij de “halve lengte portretfoto\’s” staat jouw bovenlichaam volledig op de foto\’s. Je kan dan denken aan foto\’s waarin jouw complete gezicht zichtbaar is tot en met jouw middel.

Dan hebben we ook nog de “drie kwart lengte portretfoto\’s” waarbij 3/4e van jouw lichaam zichtbaar is. Ook dit is een ontzettend mooie vorm van portretfotografie waarbij we wat meer gebruik maken van mooie achtergronden om jou extra goed uit de foto te laten komen.

Als laatste hebben we nog de portretfotografie stijl “full-length portret” waarbij jouw gehele lichaam van top tot teen op de foto zal staan. Ook deze stijl is onwijs gaaf omdat je hierbij ook goed gebruik kan maken van de omgeving.

Buiten deze stijlen om zijn er natuurlijk nog tal van andere manieren om portretten te fotograferen. Met scherp of zacht licht, zachte of harde schaduwen, in de volle zon of in het duister, met een klein of groot diafragma en noem maar op. Een goede portretfoto kan op veel verschillende manieren gemaakt worden met een juiste manier van belichting.

Portretten en belichting

Voor het maken van portretten is belichting heel belangrijk. Een groot raam voor natuurlijk daglicht levert vaak prachtige portretten op, maar ook met lampen kan je onwijs mooie portretten maken. Licht is een heel belangrijk aspect in portretfotografie, met alleen een camera kom je er natuurlijk niet.

 

Portretfotografie tips

Wil je zelf eens aan de slag met portretfotografie en portretfoto\’s maken? Ik heb hieronder enkele tips voor je opgeschreven. Met deze portretfotografie tips zal je jouw camera beter begrijpen, zullen jouw model\’s ogen scherp zijn, het gezicht zal scherp zijn en jouw fotografie zal nog beter worden dan hij al is!

\"Portretfotografie

Leer je camera kennen

Het eerste en een van de belangrijkste dingen is natuurlijk het leren kennen van jouw camera. Elke camera heeft andere camera instellingen, ook camera\’s van hetzelfde merk verschillen toch vaak qua menu of opties. Leer je camera dus kennen, en leer goed de focus punten en instellingen van jouw camera te kennen. Het goed beheren van de focus punten en focus modus is een must voor iedereen met een camera die goede foto\’s wilt maken. Zoek jouw camera dus bijvoorbeeld op, op YouTube, voor toffe tutorials.

Natuurlijk kan je ook de handleiding raadplegen van jouw camera, maar een filmpje zegt soms meer dan een tekstuele handleiding. Leer jouw camera dus kennen zodat je weet welke instelling(en) je waar en wanneer moet gebruiken en hoe je er voor kunt zorgen dat al jouw foto\’s haarscherp zullen zijn dankzij het gebruik maken van de juiste focus punten en focus modes.

Een spiegelreflexcamera werkt bijvoorbeeld heel anders dan een ander soort camera, en fotograferen zal daardoor ook anders zijn zowel qua techniek als kwaliteit. Beginners, maar eigenlijk iedereen, zou rustig de tijd moeten nemen om zijn of haar camera te leren kennen. Op YouTube vind je vaak handige tips voor bijna elke camera die er is.

Zoek de juiste locatie

De eerste stap bij het maken van een geweldig portret is het vinden van de juiste locatie en compositie. Zoek een plek met gelijkmatige verlichting en voldoende ruimte om te bewegen. Het je niet voldoende ruimte zorg dan voor extra licht in de vorm van bijvoorbeeld lampen, een flitser en -of een reflectiescherm om meer licht te creëren. Als je buiten bent, probeer dan een plek in de schaduw te vinden zodat je onderwerp niet in de felle zon zit te bakken. En als je binnen bent, zoek dan een kamer met veel natuurlijk licht door een raam

Gebruik een effen achtergrond

Zodra je de perfecte locatie hebt gevonden, is het tijd om na te denken over je achtergrond. Voor portretten wil je een effen achtergrond gebruiken die niet te druk is of afleidt. Een effen muur of een eenvoudig stuk stof dat achter je onderwerp wordt opgehangen, zijn beide goede opties. Natuurlijk kan je ook een prachtig portret maken met een on effen achtergrond. Denk aan een mooie oude eiken boekenkast bijvoorbeeld of zelfs buitenhuis. In dat geval wordt er vaak gekozen voor een achtergrond die niet scherp is, een hoog F-stop nummer zoals bijvoorbeeld f 2.8. Je hebt afhankelijk van je lens, ook een nog hoger F-stop nummer zoals f 1.4 of f 1.8. Met deze lenzen wordt de scherpte van de achtergrond verminderd waardoor jouw model er als het ware in 3d uit springt. Vaak wordt er voor portretfotografie ook gekozen voor een prime lens met een vast brandpuntsafstand.

Kom dichterbij bij portretfotografie

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het maken van een portret is dat je dicht bij je onderwerp moet gaan staan. Zo vul je het kader en lijkt je onderwerp groter op de foto. Het helpt ook om een intiemer gevoel te creëren, wat perfect is voor portretten. De ogen van een mens zijn prachtig, en laten veel detail zien. Ben er dus zeker van dat de ogen scherp zijn, of in elk geval het oog wat het dichtstbij is wanneer je een groot diafragma gebruikt. Wees dus niet bang om dichtbij te komen!

Daarnaast is het diafragma ook erg belangrijk, je diafragma is natuurlijk ook afhankelijk van je onderwerp en de achtergrond die je gebruikt en waar je de focus op wilt leggen. Met een klein diafragma kan het zo maar gebeuren dat de ogen van jouw model niet beide scherp zijn. Dit hoeft geen probleem te zijn, het kan een artistieke keuze zijn natuurlijk.

Wanneer je toch beide ogen scherp wilt hebben dan kan je het diafragma wat hoger zetten, bijvoorbeeld f 2.8 als voorbeeld in plaats van misschien f 1.4 afhankelijk van je lens. De ogen zijn de ziel van de mens zeggen ze wel eens, een haarscherpe foto waarbij de ogen ook haarscherp zijn is een prachtig iets.

Portretten fotograferen is fantastisch leuk om te doen, je moet jezelf alleen wel even verdiepen in de technieken. Ben daarom ook niet bang om af te kijken bij een andere fotograaf op bijvoorbeeld Pinterest of Instagram. Inspiratie opdoen is altijd iets goeds en als je handige tips kunt krijgen along the way dan is dat helemaal mooi meegenomen toch!?

Wanneer je een familie portretfoto moet vastleggen werk je natuurlijk met meerdere gezichten. In dit geval moet je wat meer afstand nemen natuurlijk, want je wilt wel graag alle gezichten op de foto hebben. Afhankelijk van de lens die je gebruikt kan je nog steeds een heel mooi effect maken met een scherpe of minder scherpe achtergrond.

Natuurlijk hoeft een portretfoto niet per se alleen van het gezicht te zijn, je kan ook een deel van een persoon fotograferen of de persoon in zijn geheel als portretfoto. En denk dan ook aan je compositie en de pose van het model, je kan op het internet heel veel vinden over compositie en poses voor portretfotografie alsmede veel andere portretfotografie tips.

\"Portretfotografie

Gebruik een groot diafragma

Een andere tip om mooie portretten te maken is om een groot diafragma op je camera in te stellen. Hierdoor krijg je een kleine scherptediepte, wat betekent dat alleen je onderwerp scherp is en de achtergrond onscherp. Zo trek je de aandacht naar je onderwerp en krijg je een visueel aantrekkelijkere foto. Zoek met Google maar eens foto\’s welke gemaakt zijn op f 2.8 if misschien zelfs hoger.

Speel met verschillende hoeken

Wees bij het maken van portretten niet bang om te experimenteren met verschillende hoeken en perspectieven. Maak foto\’s van bovenaf, van onderaf, van opzij – wees creatief! Door verschillende hoeken uit te proberen, vindt u nieuwe manieren om de gelijkenis en persoonlijkheid van uw onderwerp vast te leggen.

Emotie vastleggen in je foto\’s

Een van de beste eigenschappen van portretfotografie is dat je emoties kunt vastleggen op een manier die uniek is voor dit genre. Of je nu vreugde, verdriet, liefde of iets daartussenin wilt vastleggen, vergeet niet dat het vaak de kleine details zijn – een lach, een traan, enzovoort – die de grootste impact hebben. Let op de lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen van je onderwerp en laat die bepalen hoe je je foto\’s samenstelt.

Kies de juiste lens

Je kan portretfotografie eigenlijk wel met elke lens doen, maar wil je jouw portretfotografie naar the next level helpen? Zoek dan eens goed naar echte portretfotografie lenzen en gebruik bijvoorbeeld niet de standaard lens die met je camera werd meegeleverd. Je zult merken dat met deze lenzen de foto\’s scherp zijn, je een nog wazigere achtergrond kunt maken en met sommige lenzen zelfs het mooie bokeh effect kunt krijgen. Kijk ook goed naar het brandpuntsafstand bij het aanschaffen van een lens voor portretfotografie. Het ene objectief is namelijk beter dan het andere objectief. Voor portretfotografie wordt vaak een hoog F-stop nummer gebruikt, bijvoorbeeld f 2.8 of zelfs f 1.4.

Een mooie portretfotografie lens, en tevens een zeer goedkope lens is de Canon EF 50mm f/1.8 STM objectief. Met deze lens (objectief) kan je schitterende portretfoto\’s maken waarbij je super scherpe foto\’s krijgt. Deze lens kan ook gebruikt worden voor andere dingen als portretfotografie, maar gezien de prijs en kwaliteit verhouding en de mogelijkheid om op f/1.8 te fotograferen is dit een ideale portretfotografie lens of je nu een beginner of een gevorderd fotograaf bent. Natuurlijk kan je ook op f 2.8 of andere standen fotograferen. Je zult zien dat jouw fotografie een flinke stap vooruit zal nemen met deze mooie lens can Canon. Het is overigens een prime lens wat betekend dat het een lens met een vaste brandpuntafstand is, je kunt dus niet in -of uit zoomen met deze lens. Voor het oog is het een wat kleine lens, maar schijn bedriegt als je het eindresultaat ziet.

Schaf een goede flitser aan

Flitsen met een flits kan een ontzettend handig hulpmiddel zijn wanneer je fotografeert in een ruimte of gebied waar de belichting niet optimaal is of waar er gebrek aan natuurlijk licht is. Dankzij een flits kan je jouw ISO lager houden waardoor je ruis verminderd en kan je toch foto\’s maken in een omgeving waar natuurlijk licht niet optimaal is.

Heb je een flits met een remote, dan kan je de flitser los halen en op een andere positie zetten. Dit biedt ook weer leuke en nieuwe technieken, denk maar eens aan de low-key techniek waarmee portretfotografen prachtige foto\’s maken die vaak zeer donker zijn met een kleine lichtbron zoals dus bijvoorbeeld de flitser. Dit geeft een prachtig effect op het gezicht wanneer je jouw model fotografeert. Een reflectiescherm kan ook uitkomst bieden wanneer je schaduwen net wat lichter wilt hebben.

Een goede en betaalbare flits waarmee je perfect kunt flitsen bij zowel portretfotografie als bijvoorbeeld bruidsfotografie is de Godox Speedlite V860III Canon Kit, veel portretfotografen gebruiken deze lens omdat de techniek erg goed is, je hebt veel opties en ook de mogelijkheid om meerdere flitsers te synchroniseren met deze flitser.

Deze flits dienst als uitstekende lichtbron wanneer je niet genoeg zonlicht (daglicht) hebt en het toch wat lichter moet worden. Aangezien er draadloze opties zijn voor deze flitser kan je hem ook gebruiken voor bijvoorbeeld portretfotografie en low key fotografie. De automatische zoom is ook erg handig, je hoeft de zoom van de flitser dus niet handmatig in te stellen.

\"Portretfotografie

Een lange sluitertijd

Bij het maken van portretfotografie wil je natuurlijk een snellere sluitertijd om wazige foto\’ s te voorkomen. Je model kan namelijk in de meeste gevallen niet super stil staan. Fotograferen met een langere sluitertijd wordt dus niet vaak gedaan tijdens portretfotografie. Dit wilt natuurlijk niet zeggen dat het niet kan. Wanneer je bijvoorbeeld voor een waterval staat met een model, en het model echt héél stil kan zitten en je een statief gebruikt voor jouw camera, dan kan je best een mooi plaatje schieten waarbij de waterval een prachtig mooi effect geeft. Natuurlijk kun je dit soort foto\’s ook maken in Photoshop door twee (of meer) foto\’s te combineren. Een onderwerp plaatsen over de achtergrond is bijvoorbeeld zo\’n techniek welke in fotografie ook vaak gebruikt wordt om tot een prachtig eindresultaat te komen.

Harde schaduwen

Direct zonlicht is een hele felle en harde lichtbron. Ondanks dat de zon zo gigantisch groot is, is het vanaf de aarde een klein bolletje en zorgt daarom voor harde schaduwen. De zon zorgt zorgt voor harde schaduwen en daarom is het fotograferen van portretten in direct zonlicht niet altijd de optimale situatie om mooie portretten in te maken. Sterke contrasten in het gezicht zorgen voor een harde en rauwe uitstraling. Vooral onder de neus en de ogen kan het harde zonlicht ervoor zorgen dat je ongewenste schaduwen krijgt.

Dat kan natuurlijk een stijlkeuze zijn, maar in veel situaties komt zacht licht mooier over voor een portret en wordt er dus gekozen voor zachte schaduwen.

Gelukkig zijn er een paar alternatieven als je toch buiten met zonlicht wil fotograferen. Zo kun je de schaduw opzoeken voor indirecter en zachter licht, en zijn er verschillende mogelijkheden om de schaduwen op te lichten. Zo kan je bijvoorbeeld een egale schaduw opzoeken zodat de belichting op jouw model egaal is.

Je kan ook een reflectiescherm gebruiken. Een reflectiescherm is handig omdat je zelf het licht zo om je model kunt vormen dat de schaduwen worden opgelicht. Let tijdens het gebruiken van een reflectie scherm wel goed op wat er met de schaduwen op het model gebeurd, en dat alles wel mooi, natuurlijk en zacht blijft voor het beste resultaat.

Bekijk je model altijd met de oog, maar ook via de kijker van je camera. De kijker geeft namelijk verschillende waardes aan welke erg belangrijk kunnen zijn voor je.

Brandpuntsafstand van lenzen

Elke lens heeft een ander brandpuntsafstand, voordat je jouw nieuwe lens aanschaft is het dus belangrijk om te kijken wat het brandpuntsafstand van de lens is en of dit de beste keuze is voor jouw doel. Voor portretten zou een brandpuntsafstand van 50 tot 85mm ideaal zijn. Je wilt namelijk dat jouw model er natuurlijk uit ziet voor het oog. Wanneer je een verkeerd brandpuntafstand gebruikt kan het gebeuren dat het eindresultaat er niet meer natuurlijk uitziet. Fotografeer daarom altijd met de juiste lenzen voor jouw jouw doel voor de beste resultaten.

Bewegingsonscherpte in je foto

Bewegingsonscherpte is in het verschijnsel dat objecten op een foto of op een video- of filmbeeld onscherp zijn als gevolg van beweging van het object en/of de camera. Vaak betekend dit dat jouw sluitertijd te lang staat. Een lange sluitertijd zorgt er namelijk voor dat een bewegend object bewegingsonscherpte gaat vertonen. Zorg dus altijd voor een correcte sluitertijd, maar ook voor voldoende licht voor de beste en scherpe foto\’s.

Maak je foto\’s in het donker dan heb je vaak een langere sluitertijd nodig. Foto\’s in het donker geven namelijk minder licht naar jouw camera toe waardoor de sluiter langer open moet blijven staan om voldoende licht binnen te krijgen. Fotografeer je model dan ook altijd in de buurt van een lichtbron of neem zelf een lichtbron mee waarmee je het model in een zacht licht kunt plaatsen, en dan maar foto\’s maken en genieten!

Foto\’s die we uit de hand maken kunnen ook voor wazige foto\’s zorgen. Als je dus weet wat je een langere sluitertijd nodig gaat hebben, neem dan altijd een statief mee om te voorkomen dat jouw camera beweegt.

De genoemde artikelen (flitser en statief) hoeven niet per se duur te zijn. Er zijn erg goede instap modellen beschikbaar tegenwoordig. Zoek de in deze pagina genoemde artikelen maar eens op en je zult zien dat er meer dan genoeg mogelijk is voor beginners en fotografen die al iets verder zijn.

Hopelijk heb je iets aan deze portretfotografie tips en ga je mooie portretten maken! Deel ze vooral op mijn Facebook pagina, ik ben benieuwd naar jouw resultaat! En in de tussentijd, blijf lekker foto\’s maken en ben jij op zoek naar een leuke, gezellige portretfotograaf om jouw portret vast te laten leggen? Neem dan vrijblijvend contact met mij op voor meer informatie.

In welke stijlen kan jij portretten maken?

Ik kan eigenlijk in elke gewenste stijl wel portretten maken. We hoeven alleen een goede locatie te vinden en er voor te zorgen dat jouw kleding matched met de stijl die je wilt uitstralen.

In de nabewerking kan ik ontzettend veel voor elkaar krijgen om de nadruk op bepaalde stijlen te leggen zoals vintage, zwart en wit, modern, earthy, light and airy of welke andere stijl dan ook.

En een familie portret?

Jazeker! Een portretfoto kan ook van jou en jouw gezin of familie gemaakt worden. Hiervoor is een mooie locatie (binnen of buiten) nodig waar genoeg ruimte is om jullie samen mooi neer te kunnen zetten.

De verlichting moet, afhankelijk van de stijl die je wilt, natuurlijk ook in orde zijn en anders kunnen we deze in orde maken door gebruik te maken van (studio)lampen.


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie


\"Verloving


\"Zakelijke


\"Fotoshoot


\"Fotoshoot


\"Fotoshoot


\"Zakelijke


\"Portretfotografie


\"Vrouw


\"Vrouw


\"Bruidsfotografie


\"Trouwfoto


\"Portretfotografie


\"Portretfotografie\"

\"Bruidstaarten

Bruidstaarten

Lees ons blog over \”bruidstaarten\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Trouwen in Rotterdam

Lees ons blog over \”Trouwen in Rotterdam\” voor meer informatie over waarom het ontzettend leuk is om in de gemeente Rotterdam te trouwen!

\"Macrofotografie

Macrofotografie! Hoe maak je de perfecte macrofoto?

Lees ons blog over \”Macrofotografie! Hoe maak je de perfecte macrofoto?\” voor meer informatie over hoe je de perfecte macro foto kunt maken!


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *