De bruidstaart

Een van de tradities op een bruiloft is het aansnijden van de bruidstaart. Dit heeft voor veel mensen een symbolisch karakter.

Hoe is de bruidstaart ontstaan? Welke tradities horen hierbij? Ik leg je hier graag meer over uit.

De vroegste verwijzingen naar een bruidstaart vinden wij bij de tijd van de Romeinen. De \”bruidstaart\” was toen nog een eenvoudige koek, waarin veel gist werd gebruikt omdat dit goed voor de vruchtbaarheid zou zijn.

Deze koek werd doormidden gebroken en boven het hoofd van de bruid verkruimeld. Om zo de goden gunstig te stemmen om het jonge paar met veel kinderen te zegenen.

De taartkruimels zouden, wanneer die meegenomen werden, de gasten op hun beurt weer geluk brengen.

In de middeleeuwen brachten in Engeland de bruidsgasten zoete broodjes en later cakes mee naar het feest. Deze cakejes werden in een piramidevorm opgestapeld. Wanneer het bruidspaar erin slaagde elkaar boven de berg cakejes te kussen, zonder dat de stapel met cakes omver valt, zou hun huwelijk gezegend zijn met geluk en veel kinderen.

Een Franse kok gooide suikerglazuur over de berg cakejes, wat de piramide minder wankel maakte. De Franse traditionele bruidstaart, de croquembouche, vertoont nog steeds een grote gelijkenis met deze cakejespiramide uit de Middeleeuwen.

In Engeland hebben ze een traditionele bruidstaart genaamd een \”fruitcake\”, bedekt met wit glazuur. De Engelse Koningin Victoria had voor haar huwelijk zo\’n taart, rijkelijk gedecoreerd, van een meter doorsnede.

Om dit te overtreffen liet zij voor het huwelijk van haar oudste dochter een gigantische bruidstaart met verschillende plateaus maken. De drietraps variant daarvan is wat nu voor ons eigenlijk de standaard bruidstaart is.

Volgens de traditie wordt de bruidstaart door het bruidspaar gezamenlijk aangesneden. Het eerste stuk van de bruidstaart is namelijk voor het bruidspaar dat dit om beurten aan elkaar voert.

De bruid pakt het mes om de onderste bruidstaart aan te snijden. De bruidegom legt zijn hand op de hare als teken van verbondenheid, het staat symbool voor de belofte om voor elkaar te zorgen.

De kleinste taart wordt niet aangesneden, maar ingevroren en een jaar later op de eerste trouwdag gegeten.

De bruidstaart is van oorsprong wit. Wit staat voor maagdelijkheid en puurheid. Het is een traditie dat de trouwjurk wit van kleur is, dus logischerwijs moest de taart dan ook wit zijn.

\"Bruidstaart
\"Regenboog

verschillende soorten

De laatsten jaren is het aanbod in verschillende bruidstaarten enorm toegenomen. Je hebt tegenwoordig de keuze uit honderden patissiers en soorten taarten. Hieronder ga ik de populairste taarten en designs aan je laten zien.

Designs

Het is natuurlijk belangrijk dat de taart ontzettend lekker is, maar het is natuurlijk ook belangrijk dat de taart fantastisch er uit ziet en dat iedereen onder de indruk is van de door jullie gekozen bruidstaart.

Klassiek

De klassieke  witte laagjestaart blijft een van de bekendste bruidstaarten. Laat de taart versieren met zacht gekleurde suikerrozen of andere mooie bloemen en het plaatje is compleet!

Cupcakes

Cupcakes worden steeds populairder. Ze zien er leuk en speels uit en stralen feest uit. En natuurlijk niet onbelangrijk, ze smaken overheerlijk!

Naked cake

Een naked cake (Naakte taarten) wordt in ons land ook steeds populairder. De naked cake is een cakestijl die het grootste deel van het glazuur weglaat dat je normaal gesproken aan de buitenkant van een cake zou zien.

Taartlagen worden gebakken en gestapeld met veel vulling om smaak en vocht aan de cake toe te voegen en geserveerd zonder een buitenste laag glazuur.

Macaron

De macaron is een ontzettend populair en lekker klein rond taartje wat van origine uit Frankrijk en Italië komt en voornamelijk van amandel gemaakt wordt. Hij ziet er schattig en feestelijk uit omdat hij in een groot aantal verschillende kleuren en smaken te verkrijgen is.

Ijstaart

De ijstaart wordt steeds populairder als bruidstaart en ze passen bij elke soort bruiloft. Er zijn echte ijstaart meesters in Nederland die het onmogelijke mogelijk maken als het op het design en de smaak komt van jullie bruidstaart!

Petit fours

Veel voorkomende soorten petit fours zijn cakes, koekjes, chocoladestukjes en meringues. Een petit four is een klein hapklaar snoepje of hartig voorgerecht, of een klein cakeje of stukje gebak. Het stamt van origine uit Frankrijk.

Thema taart

Je kunt natuurlijk ook altijd een taart op maat laten maken en een leuk thema kiezen. Deze taarten worden op speelse en prachtige wijze speciaal voor jullie op maat ontwikkeld.

\"Herfsttaart\"
\"Witte

Populaire smaken

Tegenwoordig heb je een groot aanbod aan verschillende smaken. Denk hierbij aan bijvoorbeeld Red velvet, citroen, chocolade, limoen, kokos en bavarois. Ga je toevallig in de herfst trouwen dan zijn de hazelnoot vulling of een pumpkin spice vulling aan te raden. Super lekker!

De bruidstaart moet natuurlijk jullie favoriete smaak zijn, maar ook de gasten moeten de taart lekker vinden.

Je kunt kiezen voor een lekkere luchtige taart met een vulling die lekkere luchtig is en smaak, of voor een wat zwaardere en machtigere taart gemaakt met een vulling van bijvoorbeeld chocolade.

De keuze van jullie taart is belangrijk want je wilt natuurlijk niet dat de taart te zwaar valt bij jullie gasten zodat ze nog ruimte over hebben voor een glaasje lekkers en een klein hapje.

Het is natuurlijk ook belangrijk om de hapjes en drankjes af te stemmen op de taart zodat de smakelijk een beetje bij elkaar liggen en elkaar complimenteren.

Hieronder geef ik je enkele ideeën ter inspiratie voor de taart vulling die je kan kiezen. Er zijn natuurlijk nog veel meer mogelijkheden beschikbaar welke je op Google kunt vinden.

Aardbeien bavarois
Amarena kersen bavarois
Bastognekoek bavarois
Bosvruchten bavarois
Botervulling crème
Carrot cake
Champagne,-en frambozen bavarois
Cheesecake bavarois
Chocola & Caramel
Frambozen bavarois
Frambozen vulling
Groene thee bavarois en Zwitserse room
Lemon curd bavarois
Mandarijn bavarois
Mango, passievrucht bavarois
Mokka bavarois
Oreo en kinderbueno bavarois
Passievruchten crème
Perzik maracuja bavarois
Prosecco bavarois
Red velvet vulling
Vanillecrème vulling
Witte chocolade vulling
Witte chocolade bavarois
Yoghurt bavarois
Yoghurt bosvruchten bavarois
Yoghurt limoen bavarois
Zwitserse room en aardbeien bavarois

En de kosten?

De kosten van een bruidstaart verschillen sterk afhankelijk van wat jullie willen hebben. Het maken van cupcakes kost immers minder tijd en materiaal dan het maken van een drielaags bruidstaart met veel details en een complexe vulling daar in.

Bekijk onderstaand de gemiddelde prijs voor het laten maken van een mooie, lekkere bruidstaart.

Personen Lagen Prijs
50 2 (25cm en 15cm) €250 – €275
75 3 (25cm, 20cm en 15cm) €325 – €350
100 3 (30cm, 22,5cm en 15cm) €375 – €400
150 5 (30cm, 25cm, 20cm, 15cm en 10cm) €500 – €550

\"Bruidsfotografie

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Rotterdam

Waarom trouwen?

Lees ons blog over \”Waarom trouwen? 10 Redenen voor een bruiloft\” voor meer informatie over de verschillende soorten bruidstaarten, de smaken maar ook de oorsprong van de bruidstaart.

\"Macrofotografie

Hoe maak je de perfecte macrofoto?

Lees ons blog over \”Macrofotografie! Hoe maak je de perfecte macrofoto?\” voor meer informatie over het maken van foto\’s met een macro lens.


Facebook


Twitter


Instagram


Pinterest


Linkedin


Behance

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *