Poolse bruiloften verschillen bijna niet van Europese bruiloften. Poolse bruiloften hebben vaak meer eten dan Nederlandse bruiloften maar daarbuiten is er niet heel veel verschil. 

Natuurlijk zijn Poolse bruiloften wel rijk aan tradities die ik hieronder ga beschrijven:

Vrijgezellenfeest

Volgens de Poolse traditie wordt er altijd een vrijgezellenfeest gegeven. Tijdens het feest kan jij nog een laatste keer los gaan. De vrienden van de bruid en bruidegom organiseren het geheime vrijgezellenfeest.

Moderne vrijgezellenfeesten zijn in overvloed van allerlei attracties – van een striptease, allerlei spelletjes en activiteiten tot lange reizen en echt extreme sporten zoals skydiven of kartraces. 

Vrijgezellenfeest

De huwelijkspoorten maken 

De traditie van het maken van huwelijkspoorten houdt verband met de gewoonte van verlossing, waarbij de bruidegom zijn bruid moet verlossen. 

Het is traditie dat de bruidegom drie geschenken geeft aan de ouders van de bruid. Deze geschenken zijn snoepgoed, alcohol en geld. Als hij de drie geschenken aan haar ouders gegeven heeft, dan mag hij door de huwelijkspoort. 

 

Zegening van de ouders 

De ouders geven hun zegen aan het jonge stel. Na het krijgen van het zegen van de ouders kunnen ze samen gaan wonen. 

Volgens de oude Poolse traditie is het gebruikelijk dat het jonge stel de ouders gaat bedanken voor hun zorg, onderdak en liefde. Het vragen om het zegen is niet alleen een uiting van dankbaarheid voor de zorg, maar ook respect voor de ouders die de partner van hun dochter accepterden en instemden met de bruiloft. 

De zegening voor een jong stel van hun ouders is om hen geluk, voorspoed en overvloed te wensen. Het is ook een uiting van de liefde van de ouders voor hun kinderen.

 

De kleren 

De bruid draagt een witte jurk, die volgens de Poolse traditie pure intenties betekent, deugdzaamheid en toewijding aan de toekomstige echtgenoot.

Naast de witte jurk draagt de bruid een trouwsluier, die naast het symboliseren van maagdelijkheid ook beschermt tegen demonen en boze geesten, die hun toekomstige geluk zouden kunnen verstoren. 

De bruidegom heeft veel minder speelruimte met betrekking tot de selectie van mode accessoires dan de bruid. Wat niet betekent dat hij zijn stijl niet kan uiten. Een uiting van je eigen stijl kan ook een zijden gestrikte vlinderdas zijn in een origineel maar elegant patroon. 

Het is ook de moeite waard om mooie manchetknopen te kiezen, noodzakelijkerwijs in een stijl die past bij de kleur en snit van het pak.

Man in een pak

Ceremonie in de kerk 

Meer dan 80% van de Poolse bevolking is katholiek, dat betekent dat het bruidspaar trouwt in een kerk. 

Tijdens de ceremonie toont het bruidspaar hun liefde voor God, familie en vrienden. Daarna zullen zij elkaar het “ja” woord geven en de ringen omdoen. Daarna volgt de eerste kus als man en vrouw. 

Na de huwelijksceremonie in de kerk is het tijd om de bruid en bruidegom voor de kerk te begroeten. Het is traditie dat familie en vrienden rijst strooien. 

 

Rijst strooien

In Polen wordt het gooien van rijst tijdens een bruiloft vaak gedaan nadat het bruidspaar de kerk heeft verlaten en zich naar de feestlocatie begeeft. Gasten wachten vaak buiten de kerk met mandjes vol rijst om het bruidspaar te begroeten en hen te voorzien van de rijst die ze vervolgens over het bruidspaar strooien.

Het gooien van rijst tijdens een Poolse bruiloft is een prachtig en symbolisch gebaar dat het begin van een gelukkig huwelijk voor het bruidspaar markeert. Of je nu zelf een Poolse bruiloft bijwoont of er een plant, het is belangrijk om te onthouden dat het gooien van rijst niet alleen een traditie is, maar ook een symbool van geluk en voorspoed voor het bruidspaar.

De rijst staat symbool van vruchtbaarheid en geluk. Vroeger werd in bepaalde regio’s van Polen in plaats van rijstgranen, zoals gerst of tarwe, munten gestrooid wat symbool stond voor leven, overvloed en vruchtbaarheid.

Kerk binnen

Een speciale auto

Voor veel jonge stellen is een auto of een koets erg belangrijk voor hun trouwdag. Meer traditionele stellen kiezen voor een old fashion auto, bijvoorbeeld een Volkswagen Cabrio, Ford Mustang of een Weesp. De keuze van de auto is natuurlijk individueel en moest passen bij de rest van de huwelijksdecoratie. Het huwelijksvoertuig betekent voorspoed en leidde het jonge paar naar geluk.

 

De bruidegom draagt de bruid over de drempel 

Vroeger geloofde men dat het struikelen van de bruid op de drempel een heel slecht teken is. Zodat het niet kon uitkomen begonnen de mannen de vrouwen over de drempel te dragen om ongeluk te voorkomen.  

Het dragen van de bruid over de drempel is een traditie die al eeuwenlang in veel culturen wordt gepraktiseerd. Het is een gebaar dat symbool staat voor de bescherming van de bruid en haar nieuwe leven als echtgenote. 

Deze traditie is vooral bekend in westerse culturen en wordt vaak gezien als een romantisch gebaar van de bruidegom. Het idee is dat de bruidegom zijn bruid over de drempel van hun nieuwe huis draagt, als symbool van zijn verantwoordelijkheid om haar te beschermen en te zorgen voor haar welzijn. Het is ook een teken van zijn fysieke en emotionele kracht en het tonen van zijn toewijding aan zijn bruid.

 

De eerste dans

De meest traditionele eerste dans van een jong stel is de Polonaise. Traditioneel opende de Polonaise belangrijke ceremonies en gala’s, wat hun plechtige karakter benadrukte. 

De huwelijksceremonie wordt symbolisch gevierd met de eerste dans. Het kan de eerste fysieke toenadering van de bruid en de bruidegom symboliseren. 

 

De taart 

De gewoonte om een bruidstaart te eten is gerelateerd aan de oude traditie van het bakken en geven van de bruidstaart. De taart symboliseert voorspoed voor het bruidspaar. 

 

De sluier af doen 

De sluier is een van de meest opvallende accessoires van de bruid. Het is een stuk stof dat over haar gezicht wordt gedragen en dat haar gelaatstrekken gedeeltelijk of volledig bedekt zijn. Het dragen van de sluier heeft een lange geschiedenis en wordt geassocieerd met verschillende betekenissen, waaronder maagdelijkheid, bescheidenheid en bescherming tegen het boze oog. Het afnemen van de sluier is dus symbolisch voor het onthullen van de ware aard van de bruid en het tonen van haar schoonheid aan de bruidegom.

Afhankelijk van de regio snijdt het jonge stel het eerste stuk samen en voeren het aan elkaar. Dit betekent dat ze lief voor elkaar zullen zijn.

 

Eten en drinken

Een heel belangrijk onderdeel van elke Poolse bruiloft is veel eten en drinken. Het bruiloftsdiner begint meestal met een selectie van voorgerechten, waaronder koude vleeswaren, gerookte vis, kazen en groenten. Deze voorgerechten worden vaak geserveerd met brood. Een van de meest populaire voorgerechten is de “zimne nozki”, wat letterlijk “koude potjes” betekent. Dit zijn varkenspoten die worden gemarineerd en gekookt in een kruidenmengsel en vervolgens in plakjes worden geserveerd. 

Na de voorgerechten volgt vaak een soep, zoals traditionele “zurek”, die wordt gemaakt van gefermenteerd roggenbrood, aardappelen, worstjes en kruiden. Deze soep heeft een lichtzure smaak en wordt vaak geserveerd met hardgekookte eieren en worstjes. 

Het hoofdgerecht van de Poolse bruiloft is meestal een selectie van vleesgerechten, waaronder varkensvlees, rundvlees en kip. Een van de meest populaire gerechten is de “bigos”, een stoofpot van gefermenteerde kool, verschillende soorten vlees, champignons en gerookte pruimen. Andere populaire gerechten zijn onder meer “kotlet schabowy”, gepaneerde varkensschnitzel, en “pierogi”, gevulde deegballetjes met aardappelen, kaas, vlees of paddenstoelen en zuurkool. 

 Tijdens het bruiloftsdiner worden er ook verschillende bijgerechten geserveerd, zoals aardappelpuree, gestoomde groenten, salades en augurken. Er wordt ook vaak “kompot” geserveerd, een gezoete vruchtendrank die vaak wordt gemaakt van gedroogde appels en pruimen. 

Een ander belangrijk aspect van de Poolse bruiloft is de drank. Bier en vodka zijn de populairste dranken en worden vaak overvloedig geserveerd. Het is gebruikelijk om te toosten op het bruidspaar met vodka en om de vodka rechtstreeks uit een fles te drinken.

Een Poolse maaltijd op een boord

Ouders bedanken

Een emotioneel en bijzonder moment. Dankbetuigingen aan ouders zijn meestal een mooi en ontroerend onderdeel van een huwelijksreceptie.
Hier bedankt een jong stel hun ouders voor het moeiten van het opvoeden, hard werken, slapeloze nachten en veel andere momenten in hun leven. Ouders krijgen een attentie in de vorm van bloemen en een kleine herdenkingsgeschenken.Hopelijk nu weet je iets meer over een Poolse, traditionele bruiloft. En als je hulp nodig hebt met een fotograaf dan kun je me hier vinden: https://kasiasfotogalerie.nl/bruidsfotografie/

Foto van de baby lekker warm ingepakt in een mandje

Newborn fotoshoot ideeën

Lees ons blog over “Newborn fotoshoot ideeën” voor leuke tips en suggesties voor jullie newborn fotoshoot!

Zwangerschapsshoot - Zwangere vrouw in mooie jurk

De zwangerschapsshoot jurk

Lees ons blog over “De zwangerschapsshoot jurk” voor leuke tips en suggesties over hoe jij de perfecte zwangerschapsshoot jurk kan vinden!

Newborn baby

Wat te doen als jouw newborn verkouden is?

Lees ons blog over “Wat te doen als jouw newborn verkouden iswaarin ik je alles uitleg over de verkoudheid van een newborn kindje!

Newborn fotoshoot kleren

Newborn fotoshoots en veiligheid

Lees ons blog over “Newborn fotoshoots en veiligheidwaarin ik je uitleg hoe we omgaan met de veiligheid tijdens de newborn fotoshoot!

Een newborn rekt zichzelf lekker uit

De baby foto

Lees ons blog over “De baby fotowaarin ik je alles uitleg over de baby foto!

Het gouden uur

Het gouden uur fotograferen: Veel tips voor het gouden uur!

Lees ons blog over “Het gouden uurwaarin ik je alles uitleg over foto’s maken tijdens het gouden uur!

Fotograaf

Hoe bepaal je de juiste prijs voor jouw fotografie?

Lees ons blog over “Hoe bepaal je de juiste prijs voor jouw fotografie?waarin ik je alles uitleg over hoe je jouw prijs kunt bepalen als fotograaf!

Onze klanten beoordelen ons met een 10!
5/5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.